Друштво

Жене са инвалидитетом нису изузете од послова у кући

Жене са инвалидитетом су двоструко дискриминисане, по основу инвалидности, али и по полу. У друштву су невидљиве, а често у кући носе највећи терет. За обављање послова у кући женама са инвалидитетом треба много више времена.

Недостатак одговарајућих служби и сервиса подршке у друштву, највише погађа жене које обављају неплаћене послове у кући и брину о другим члановима породице. Посебно су погођене жене са инвалидитетом, које без обзира на стање у коме се налазе, нису изузете од ових обавеза.

Жене су стуб породице и оне су то које обављају већину кућних послова. За жене са инвалидитетом је посебно отежавајућа околност, јер иако многе послове могу да ураде, за неке им треба помоћ, али много времена утроше на сав тај рад. Кућни послови одузимају много времена на уштрб слободног времена, образовања, напредовања… Што је особа више социјализована, то је по њу боље јер значи да има подршку своје најближе околине, породице па и целог друштва – каже чланица Међуоопштинске организације Савеза слепих Србије у Пријепољу Мирсада Шмрковић.

У Србији, према неким проценама, има око 400.000 жена са инвалидитетом. О њиховом положају у друштву се мало зна, а проблем је што се институције и систем не баве у довољној мери потребама ове посебно осетљиве групе друштва.

слепи и слабовиди
Лично мислим да би сви требало да узму учешће у оснаживању особа са инвалидитетом, првенствено жена. Мада, жене саме морају да се ангажују и одраде велики део посла како би се разбиле предрасуде – објашњава Мирсада.

Чак и међу особама са инвалидитетом нема равноправности, већ су мушкарци у бољем положају.

Мушкарци су заштићенији јер на жени је, без обзира да ли има инвалидитет или не, највећи део кућних послова, брига о деци, њихово гајење и васпитавање, док су мушкарци склоњени од већине обавеза јер је просто такав менталитет у нашим крајевима – закључује Мирсада.

Иста врста инвалидности има различите последице за жене и мушкарце, сходно разлици у њиховим општеприхваћеним социјалним улогама. Форум жена Пријепоља годинама ради на повећаној видљивости положаја и потреба ове групе жена, чему доприноси и пројекат „Неједнака расподела послова старања – Неплаћени рад на плећима жена“, који се спроводи у сарадњи са УН вимин у Србији, а уз подршку Британске амбасаде и владе Уједињеног краљевства.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *