Женски центар Ужице: опрема за жене из Златиборског, Моравичког и Рашког округа

Женски центар Ужице: опрема за жене из Златиборског, Моравичког и Рашког округа

Доделу грантова сеоским женама, које су прошле обуку за израду бизнис планова у области пољопривредне производње, представнице „Женског центра Ужице“ искористиле су да истакну досадашње резултате пројекта. Радионице и састанци са 120 жена из Златиборског, Моравичког и Рашког округа резултирали су формирањем нових удружења сеоских жена у Драгачеву и Чајетини, а очекује се и формирање удружења у Рашком округу.

Од 47 пријављених, изабрали смо 24 полазнице, а 12 од њих је добило грант од по 60.000 динара за опрему која им је неопходна за развој њихове пословне идеје, истакла је председница УО „Женски центар Ужице“ Радмила Гујаничић.

Ми се надамо да ће ова опрема допринети побољшању њиховог економског положаја и даљем оснаживању јер смо свесни да је економско оснаживање жена један од кључних предуслова за достизање равноправнијег друштва – рекла је Оља Јанковић Лековић из Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена.

Основни циљ био је оснаживање жена са села из ова три региона и јачања њиховог утицаја на заједницу, каже Марина Туцовић из „Женског центра Ужице“.

Међу 12 најбоље оцењених бизнис идеја подржане су жене које се баве пчеларством, производњом малине, поврћа, производњом и прерадом млека, а све оне, набавку опреме, али и обуке и сарадњу са „Женским центром“ сматрају драгоценим.

Једна од добитница гранта је и инжењерка воћарства Невена Јеремић из Ивањице, која је ову област спојила са пчеларством. Захваљујући овим средствима набавила је 10 кошница.

Свима ће ова опрема значити у даљем раду. То су претежно жене које су незапослене тако да са овим упошљавају своје породице и обезбеђују егзистенцију – каже Невена.

Средства је добила и Маријана Шибак, инжењерка ратарства из Врњачке Бање која се бави узгојем купине и која је добила опрему за прераду купине и производњу купиновог вина.

Млекари „Спасојевић“ већ пола године предајемо млеко и конкурисала сам за прохромске канте за мужу крава. Сопственим средствима смо купили музилицу и једну канту, а биле су нам потребне још две, које смо сада добили. Захваљујем се много „Женском центру“ и „Феномени“ из Краљева јер ће нам ова опрема много олакшати посао, повећати квалитет млека и обезбедити већу зараду – објашњава Драгана Тејић из Бајине Баште.

Овом приликом своја удружења и искуства представиле су жене из Удружење жена Злакушанке , Удружење жена Потпећа, Удружење жена Сачувајмо село Прибој, као и представници сарадничких организација Еколошког друштва Драгачева и Златиборског круга из Чајетине.

Подели на мрежама

Повезани чланци