Житељи Љиљака траже уклањање бране за прикупљање отпада из Јагодњака (ВИДЕО)

Житељи Љиљака траже уклањање бране за прикупљање отпада из Јагодњака (ВИДЕО)

Након што је брана за прикупљања плутајућег отпада на Лиму измештена из Велике Жупе, након протеста и петиције мештана, исто захтевају и житељи Љиљака, који су прикупили преко 80 потписа на петицији којом захтевају уклањање бране која ће им, како кажу, онемогућити бављење пољопривредом, од које већина живи.

Мештани Љиљака су се данас окупили да би свој проблем изложили медијима јер, кажу, нису добили никакву реакцију надлежних. Петицијом, коју је потписало преко 80 мештана, захтевају укалњање бране, чије је постављање у току, а послали су је Министарству заштите животне средине, Општини Пријепоље и Месној заједници. Страхују да ће смеће, које буде задржавала брана, угрозити њихово окружење, и онемогућити им бављење пољопривредом, пре свега пластеничком производњом, којом се већина бави и по чему је овај део Ивања познат.

Житељи Љиљака кажу да су разлози за протест бројни. Сви за заливање користе воду из Лима а смеће ће се задржавати тик изнад места где им се налазе пумпе. У обећања да ће се смеће редовно одвозити не верују јер, кажу, не склања се редовно ни у центру града, а не овде. Сајла ће задражавати и мртве животиње и животињски отпад, чега се највише плаше. Такође, мезарје им је тик изнад бране и не желе да се и туда шири смрад. Са обе стране Лима налазе се чесме са којих се вода користи за пиће, нарочито лети када је лош притисак на градском водоводу. Кажу и да је лева обала лети купалиште и излетиште. Смета им и што раније нису добијали подршку локалне самоуправе а сада добијају ово.

Против радника који постављају брану немају ништа, кажу, али им нису дозволили да то учине кроз њихова имања, како је првобитно било планирано и започето, па су ови морали да сав материјал превозе чамцем, а тренутно се превлачи и брана, са леве на десну обалу. Мештани кажу да се надају да ће наићи на разумевање надлежних, пре свега локалне самоуправе, као што је био случај и у Великој Жупи, а да се брана, за коју већина мисли да неће имати никакву функцију и да ће је Лим приликом првог већег надоласка прекинути, измести на неки ненасељени део реке.

Погледајте у видео прилогу шта кажу мештани:

Подели на мрежама

Повезани чланци