Друштво

Злочин у Штрпцима 27 година касније – Правда још није задовољена

Од злочина на железничкој станици Штрпци, када су припадници Војске Републике Српске из воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар, извели и убили 20 путника, цивила несрпске националности, међу којима је било и девет Пријепољаца, прошло је 27 година. Овај дан у општини Пријепоље обележен је комеморативним скупом код спомен обележја у Шарампову и комеморативном академијом „Штрпци без мезара“. Председник општине Драгољуб Зиндовић са сарадницима организовао је традиционални пријем за чланове породица отетих и убијених Пријепољаца.

Међу двадесет путника воза 671 који је на данашњи дан 1993. године саобраћао на релацији Београд – Бар, а који никада нису стигли на своје одредиште, јер су их припадници паравојне формације „Осветници“, предвођени Миланом Лукићем и Небојшом Ранисављевићем отели, а затим и убили, било је девет Пријепољаца: Адем Аломеровић, Расим Ћорић, Нијазија Кајевић, Фикрет Мемовић, Мухидин Ханић, Џафер Топузовић, Сафет Прељевић, Февзија Зековић и Рифат Хусовић, који је живео у Бијелом Пољу. Дванаести пут ове године су се представници Општине Пријепоље срели са члановима породица настрадалих, којима најтеже пада што судски процеси који се воде у Републици Србији и Босни и Хрецеговини, предуго и преспоро трају.

Након пријема чланова породице убијених, у великој сали Дома културе одржана је Комеморативна академија „Штрпци без мезара“, у организацији Бошњачке културне заједнице и Меџлиса исламске заједнице у Пријепољу.  Испред организатора скупа обратио се Самир Тандир који је захтевао да се утврде и казне инспиратори злочина и егзекутори. Од Владе Републике Србије затржио је да се породицама жртава додели статус цивилних жртава рата и обезбеди репарација, док је од локалне самоуправе  затражио да се Плато Дома културе назове Трг отетих у Штрпцима.

Народни посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић истакао је да се за време свог четворогодишњег мандата више пута обраћао Влади РС на тему отетих у Штрпцима и да је сваки пут добио ћутање.

Након комеморативне академије окупљени су у немом мимоходу, кренули  пријепољским улицама ка спомен обележју у Шарампову, које је Општина Пријепоље подигла 2009. године у знака сећања на наше суграђане. Венце су положиле породице жртава, представници Општинске управе, Бошњачког националног вијећа, Санџачке демократксе партије и Жене у црном.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *