Зна ли се ко је власт, а ко опозиција у Пријепољу?

Зна ли се ко је власт, а ко опозиција у Пријепољу?

Да власт у Пријепољу не функционише и да део владајуће коалиције полако нагиње ка опозицији, постало је јасно на данас одржаној 14. седници Скупштине општине Пријепоље. Бројне увреде и критике чуле су се од одборника Странке правде и помирења, Социјалистичке партије Србије и Демократске партије Санџака, на рачун преосталог дела владајуће коалиције окупљене око Српске напредне странке, а пре свега председника општине Пријепоље Владимира Бабића, који је иницирао смену руководећих кадрова из Странке правде и помирења у две установе.

Седница је почела верификовањем мандата Мирославу Глушчевићу, са листе „Александар Вучић – Ивица Дачић – За нашу децу“, уз две прихваћене допуне дневног реда. Општинско веће је предложило да се Скупштина изјасни о прибављању земљишта у Ивању, за изградњу спортске сале, а  председник општине је предложио повлачење тачке о утврђивању економске цене услуге у ПУ „Миша Цвијовић“, која је подразумевала поскупљење од око 500 динара јер, како је рекао, општинска власт жели да нађе модел да се из буџета надомести овај део, и сачувају породични буџети.

Шта год да су биле тачке дневног реда седнице Скупштине општине, од самог почетка заседања, пале су у други план, а дискусија је протекла у врло нетрпељивој атмосфери и честим међусобним прозивкама, које су доприносиле неконструктивној расправи. Свака тачка, од промене Статута општине, сарадње са турском општином Карачабеј, до измене правилника о вантелесној оплодњи, послужила је појединим одборницима да упуте неприкладне речи и да се укаже на неспособност власти.  Којим путем ће расправа тећи, видело се одмах када је одборник Странке правде и помирења Самир Тандир изашао за говорницу и изјавио да је власт неспособна јер не зна да ради, а да су они који воде општину забили главу у песак као нојеви. Са критикама власти наставио је и Сабахудин Хајдаревић, који је неке идеје и предлоге оценио као битне, и рекао да ће их подржати, иако су траљаво припремљене и изразио бригу како ће тек бити реализоване. Одборници Странке правде и помирења су жустро критиковали, као да су заборавили да су и они сами део власти. Можда више нису па је зато уследила промена курса? Похвале на рачун Александра Вучића и Крста Јањушевића нису изостале јер очигледно СПП сарадњу са СНС-ом неће наставити на локалу, али хоће на републичком нивоу. Незадовољан и критички настројен према предлозима био је и заменик председника Скупштине општине Станко Кијановић. Јучерашња одлука скупштинског административног одбора да се његова фунција са професионалне врати на волонтерску, и тиме му се значајно умање месечна примања, заболела је Зулкефила Садовића, који је рекао да је срамота да се то прећути и да му то вређа достајнство. Кијановић је иронично поручио некима да се не секирају за њега јер је довољно богат човек, а другима да се надају судском процесу овог случаја. Док су подршка и заједнички наступ на линији СПП-ДПС-СПС били веома јаки, скоро све време трајања расправе за реч се нису јавили представници грађана и грађанки из водеће, Српске напредне странке, чак ни када су одборници СПП-а упућивали увреде на рачун председника општине Владимира Бабића. Коментаришући ситуацију, Есад Хоџић је рекао да се парламент вратио на оно „ко може колико да добаци“ и да је време да се види ко иде напред, а ко назад.

Више пута су се одборници позивали на повреду Пословника у члану достојанство скупштине, а због неприкладних речи председник Скупштине општине је изрекао опомене Самиру Тандиру и Бахрији Бегановићу.

До паузе у 14 сати, расправљало се о 9 тачака дневног реда, међу којима су Предлог одлуке о измени плана генералне регулације Пријепоља и Бродарева, коришћењу средстава у износу од два милиона  за заштиту животне средине, акциони план за развој палијативног збрињавања, пословање ЈКП „Лим“. Повела се реч и о грејању након званичног завршетка грејне сезоне, па је изнет предлог да се одборницима умање плате за април јер нису радили у интересу грађана, а затражено је и да одговорни поднесу оставке.

Према свему приказаном, тешко је да ће се до краја седнице у пријепољској скупштини радити у примеренијој атмосфери на коју су позивали неки од одборника на почетку заседања, уз речи „Будимо људи“.

Подели на мрежама

Повезани чланци