На Златару одржан семинар „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“

На Златару одржан семинар „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“

„Медији у функцији подстицања женског предузетништва“ назив је дводневног семинара који je Форум жена Пријепоља организовао на Златару. Семинар је био намењен женама које су  желеле да сазнају више о женском предузетништву. Семинару су  присуствовале 23 жене из Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и Ужица.

Креативни процес, промоција, SWOT анализа, израда бизнис плана, неке су од области и тема о којима су жене могле више да науче од предавачице на семинару, власнице агенције за маркетинг консалтинг и дизајн Тијане Секулић. Женско предузетништво представља велики потенцијал, али и обавезу да се овом сегменту пружи шанса и омогући бржи развој.

Србија има добру статистику на први поглед. Када говоримо о женском предузетништву, регистрованих фирми на женско име је негде око 30 одсто. То је скоро као европски просек. Али, када погледамо мало дубље у те статистике, видимо да највећи број фирми су микро предузећа (1 до 10 запослених). Мало је оних која имају велика предузећа. Када причамо о држави, препознато је да су жене и женска предузећа и жеснко предузетништво један фактор који може да повећа економски раст Србије и то је јако значајно, зато што до скоро то није било препознато – истакла је тренерица Тијана Секулић.

Студија о предузетништву жена у Србији показала је да 80 одсто жена сматра да није у равноправном положају у односу на мушке колеге.

Постоје и те традиционалне улоге, географски положај и други фактори који женама, уместо да шире крила, увек негде скупљају и праве замкице и баријере – рекла је Малина Станојевић из Прибоја.

Жене се тешко одлучују на тај корак, јер знају да тешко пролазе на тржишту, мишљења је Светлана Дивац из Пријепоља.

Жене су те које из прикрајка желе нешто да ураде и пуне су идеја. Али, јако је тешко да те идеје реализују – додала је она.

Учеснице семинара сматрају да је ситуација данас ипак мало боља него што је то било раније.

Чини ми се да ове средине нису толико неосетљиве на жене и женска питања и да то ипак креће у неком бољем смеру – рекла је Слађана Васиљевић из Ужица.

Све учеснице добиле су потврду о завршеном семинару.

Семинар је реализован у оквиру пројекта „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“, који Форум жена Пријепоља реализује у оквиру трогодишњег пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, а који спроводи Агенција за родну равноправност и оснаживање жена у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Србије, уз финансијску подршку Европске уније.


Подели на мрежама

Повезани чланци