Семинар о женском предузетништву: Важно је да се жене едукују и размењују искуства

Семинар о женском предузетништву: Важно је да се жене едукују и размењују искуства

Семинар је био намењен женама које већ имају започет сопствени бизнис и желе да га развију, као и онима које размишљају да се упусте у предузетничке воде.

Семинару је присуствовало16 жена из Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и Чајетине, које су се вештинама вођења сопственог посла училе од предавачице на семинару, власнице агенције за маркетинг консалтинг и дизајн Тијане Секулић. Семинар је био прилика и да жене представе своје предузетничке идеје.

Сигурно је интересантно када говоримо о ресурсима, они нас одређују чиме ћемо да се бавимо. Овде је ресурс природа. Овде је ресурс и знање тих жена, тако да тај спој и плус нека технологија или маркетинг могу да доведу да се превазиђу одређени проблеми, попут пласмана неких производа, рецимо сувенира – каже тренерица Тијана Секулић.

Председница УО Форума жена Пријепоља Милева Малешић каже да је веома важно знање које жене стичу на оваквим семинарима.

Поред знања које је важно, жене на оваквим семинарима размењују искуства. И то је добар резултат оваквих семинара. Јер, ништа се боље не прихвата од примера добре праксе – каже предедница УО Форума жена Пријепоља Милева Малешић.

Учесница семинара из Пријепоља Александра Кувељић такође сматра да је размена искустава са другим женама веома битан сегмент семинара.

Добијемо и неко самопоуздање. Жене које су већ ушле у предузетничке воде нам говоре и о оним мање лепим стварима. Али, ако имамо вољу и жељу да то превазиђемо, можемо лако да дођемо до циља – додаје она.

Већина жена сопствени бизнис покреће из нужде. Тако је учесница семинара из Пријепоља Славојка Рељић одлучила да се бави производњом сапуна, пошто је остала без посла након 18 година рада.

Из нужде је и свој бизнис покренула председница Удружења пословних жена „Визија“ из Крагујеваца Биљана Планић.

Мислим да се женско предузетништво покреће са мртве тачке и да жене више размишљају о покретању сопственог посла – каже Биљана. 

Од укупног броја предузетника у Србији, жене чине само 34 одсто.

Женама јесте теже, не зато што су оне мање способне, већ због свакодневних обавеза које имају и самим тим што то није радно време од 8 до 16 сати, већ сте цео дан у послу – каже предузеница и учесница семинара из Пријепоља Драгана Вараклић.

Као шансу да успеју на тржишту, неке жене су виделе у удруживању, али и ту постоје одређене препреке.

Мислим да нам недостаје тржиште. Ми смо покушавале и интернет продају, одлазак на поједине сајмове и излагања. Међутим, све је то спорадично. Јесте значајно, али не у том обиму у коме ми тежимо да буде – каже председница Удружења „Стари занати за ново доба“ из Нове Вароши Бранкица Ратковић.

И због свих препрека, савет дугогодишење предузетнице Душанке Стевић је да је важно да се жене на самом почетку пре свега наоружају стрпљењем и великим радом, али и да буду спремне на одрицања у корист тог рада.

Виолета Тошић из Удружења „Сачувајмо село“ из Прибоја женама које планирају да започну сопствени бизнис препоручује да пре свега процене у чему су заиста добре и шта воле да раде.

Слично сматра и учесница семинара из Пријепоља Милица Јоксимовић.

Донекле, сви себе видимо у некој врсти предузетништва, с тим што та креативност није толико препознатљива – каже Милица. 

Семинар је реализован у оквиру пројекта „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“, који Форум жена Пријепоља реализује у оквиру трогодишњег пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, а који спроводи Агенција за родну равноправност и оснаживање жена у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Србије, уз финансијску подршку Европске уније.


Подели на мрежама

Повезани чланци