Школи у Бостанима потребан нови кров

Школи у Бостанима потребан нови кров

Да би 330 ђака матичне школе „Свети Сава“ у Бостанима и 23 ђака издвојених одељења имала боље услове за образовање, у току 2017. године локална самоуправа и Министарство просвете, науке и технолошког развоја инвестирали су око шест и по милиона динара. Највише новца отишло је на изградњу новог школског објекта у Каћеву.

Основна улога школе је васпитно-образовна, а да би се пратио обавезни план и програм и ђаци стицали квалитетно знање, неопходно је обезбедити основне услове за рад. У минулој години у Основној школи „Свети Сава“ и њеним издвојеним одељењима је реализовано неколико већих инвестиција.

Инвестиција број 1 била је Каћево, са око пет милиона и 200 хиљада динара, затим кабинет хемије, који је један од најсавременијих на овим просторима. Захваљујући нашем ангажовању и писању пројеката Министарству просвете добили смо средства и урадили кабинет. Међутим, требало је још из приземља довести воду до кабинета, што је опет коштало негде око 170 хиљада динара. То се не би могло урадити без наших средстава, односно без сарадње са локалном самоуправом. Урадили смо такође лимена корита и олуке, што је коштало око 570 хиљада динара. Школа је релативно млада, почела је са радом 1982. године, међутим ништа се није улагало, тако да смо морали сада да променимо и под у три учионице – каже директор ОШ „Свети Сава“ Бесим Бегановић.

Директор каже да су кабинети солидно опремљени, али да сама школска зграда захтева још доста улагања.

Мајстори су рекли да кров може да траје највише две године. Ми имамо спремну комплетну папирологију. Кров би коштао негде око шест милиона и 400 хиљада динара. Столарија је у јако лошем стању и са њом се не може постићи енергетска ефикасност, а и подови су лоши. Наставићемо са писањем пројеката и тражењем донатора, аплицираћемо опет и за средства код Министарства просвете и код локалне самоуправе, а да се сви радови комплетирају било би потребно око 21 милион динара. 

Бегановић планира да се од наредне школске године крене са извођењем наставе само у првој смени.

Као и у већини школа у пријепољској општини, број ђака ове образовне установе се из године у годину смањује, што је посебна претња издвојеним одељењма. У пет издвојених одељења ове школе наставу похађају само 23 ђака.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци