Без решења за изливање површинских вода у Ивању

Без решења за изливање површинских вода у Ивању

Насеље са око 3.000 становника, нема решену канализациону мрежу, а велики проблем представљају и површинске воде. Свака обилнија падавина доводи до изливања септичких јама, коју има свака кућа у Ивању. Мештани овог насеља годинама се суочавају са водом у својим подрумима и двориштима, али кажу да је ове године ситуација најозбиљнија. Решење је требало да буде ископавање канала, али он није завршен.

Председник Савета МЗ Ивање Бранислав Томашевић каже да је људима обећано да се ставе цеви на прелазима имања, а требало је да се раде корита, па по етапама.

Ставили смо цеви у једном делу, али вајде нема кад вода не иде куда је требало. Претходна власт је имала пројекат да се канал уради до Лима, ја сам доводио Јарнослав Черни да ради канал поред школе. Међутим, две године како се власт променила, ниједан захтев нису прихватили. Нама је канализација број један, број два одвод воде – каже Томашевић и додаје да ће се обратити и председници Владе и председнику Републике.

Мештанин Ивања и одборник СДП Осман Ћатић каже да је бивша власт овај проблем решавала 2015.- 2016. године.

„Ћатић компанија“ је дала 400 метара да прође канал овде и вода функционише. Свичевић је тамо дао цело имање, прошла је вода, малтене смо дошли до Лима, све се било решило. Садашња власт није исплатила господина Свичевића, није му исплатила штету, а претрпео је велику штету и он је затрпао канал – објашњава Ћатић који је, као одборник, како каже, четири пута стављао на дневни ред одводњавање  Ивањског поља и канализацију, али нико није хтео да прихвати.

Чланови општинског већа били су на терену у Ивању, а према речима Милана Гачевића проблем за наставак ископавања канала су имовинско – правни односи. Он истиче да се ради о веома компликованом и скупом послу, који не може да се заврши брзо и наводи да је Осман Ћатић 12 година био у власти и није решио проблем, већ га је једним делом и проузроковао изградњом својих објеката. Гачевић каже да зна да је ситуација у Ивању веома лоша, као и да се са новим падавинама и топљењем снега стање додатно погоршава. Према његовим речима, локална самоуправа у сарадњи са ЈКП „Лим“ покушава да нађе решење за овај вишегодишњи проблем у Ивању.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци