Павле Димитријевић (ЦРТА): Битно је да преузмемо одговорност за заједницу у којој живимо

Павле Димитријевић (ЦРТА): Битно је да преузмемо одговорност за заједницу у којој живимо

Допринос развоју локалне заједнице путем активистичких акција није у фокусу већине грађана и грађанки Србије.

Павле Димитријевић, ЦРТА
Бити активиста данас у Србији није лако. Према нашим истраживањима само 12 одсто људи у Србији је укључено било у неки вид активизма у својој заједници. То је заиста у 21 веку и у времену нових технологија премало. То је управо оно што ми покушавамо да променимо и мислим да је значајна шанса у увезивању људи, солдарности, повезивању активиста да би се ствари промениле – каже Павле Димитријевић из организације ЦРТА.

Политички и финансијски изазови су нешто са чим се суочава активизам у Србији.

Добро је знати да у Србији и даље има значајан број људи који живе своју мисију, који се не баве активизмом зато што је то нека професија или позив, већ једноставно зато што у то верују и то желе да раде и желе свесно да се носе са проблемима и недаћама са којима се сусрећу. То негде и одржава и буди оптимизам да има сврхе повезивати људе, да има сврхе улагати у активисте и активизам као такав и да не стоји она прича да је све свеједно. Битно је да преузмемо одговорност за заједницу у којој живимо – додаје Павле.

Истраживања ЦРТЕ показују и да је најупадљивији негативан тренд уочен  у погледу поверења грађана да сопственим ангажманом могу да мењају ствари.

Подели на мрежама

Повезани чланци