Депонија у Друглићима ускоро мала за комунални отпад из Нове Вароши?

Депонија у Друглићима ускоро мала за комунални отпад из Нове Вароши?

Несанитарна депонија на територији прибојске општине у Друглићима, једина је локација на коју се већ 35 година, свакодневно, према подацима из Локалног плана управљања отпадом општине Прибој, одлаже око 2.200 кубних метара отпада из прибојске општине и од краја деведесетих година 20.ог века још око 1.700 са територије општине Нова Варош.

Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош
Нова Варош је можда у најбољој позицији што се тиче отпада. Имамо заједничку дивљу депонију са општином Прибој, коју редовно одржавамо и пресипамо земљом и ту простора има за четири пет година – каже председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић уз констатацију да је туризам окосница развоја општине због чега је смеће велики проблем.

Председник општине Прибој Лазар Рвовић каже да се размишља о томе да се забрани општини Нова Варош да одлаже отпад у Друглиће због недостатка простора.

Не видимо, бар ја не видим у скорије време решавање овог проблема, а волео бих да нисам у праву. Бојим се да и овај правац којим смо сад кренули неће довести до брзог решења – каже Рвовић.

 

Почетком јуна Влада Републике Србије усвојила је Одлуку о одлагању комуналног отпада из општина Пријепоље, Прибој, Сјеница и Нова Варош, на Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу, док се на заврши изградња санитарне депоније Бањица. Председник општине Прибој каже да је последња одлука Владе кабинетска и неспроводива.

Лазар Рвовић, председник општине Прибој
Знам стање у нашем комуналном предузећу, знам стање нашег возног парка и за нас је та одлука непримењива. Наравно, Одлука Владе мора да се поштује и ми ћемо се трудити да изнађемо начин како да је испоштујемо, али ћемо наставити да одлажемо смеће на нашу депонију – каже Лазар Рвовић.

Раде Васиљевић каже да је добро што се стање померило са мртве тачке.

Сада очекујемо, после низа ових састанака у Влади Републике Србије, и одлуке да се ове четири општине држе заједно због јединственог интереса и то је једино могуће решење да се настави са пројектом Бањица. Упоредо, остало је да се потврде договори са Ужичанима и да се ради на проширењу депоније у Дубоком јер би се и она брзо попунила – објашњава Васиљевић.  

Локалне самоуправе већ сада знају своје обавезе, али заједнички је став да овај вишегодишњи проблем неће тако брзо бити решен.

Васиљевић каже да је надлежност његове општине да прати конкурс код Министарства заштите животне средине како би обезбедили средства за изградњу трансфер станице док ће се Влада укључити и у обезбеђивање средстава за наставак изградње Бањице – каже Васиљевић и закључује да без тога не може се развијати ниједна општина, као и да са смећем се не може развијати туризам, а не може се ни у Европу.

Његов колега из Прибоја каже да овај пут којим се иде, неће водити нигде.

У Регионалну санитарну депонију „Бањица“ од 2003. године уложено је нешто више од милион евра, а процењена вредност изградње износи око 10 милиона евра. Према речима наших саговорника, формирање тима све четири општине који би се ослањао на пут струке и знања, сигурно би убрзао процес изградње трансфер станице, али и регионалне депоније Бањица чиме би био решен највећи еколошки проблем у овом делу државе.


Подели на мрежама

Повезани чланци