Особе са инвалидитетом тешко долазе до посла – закључак је састанка одржаног у НСЗ

Особе са инвалидитетом тешко долазе до посла – закључак је састанка одржаног у НСЗ

У Националном акционом плану за запошљавање у 2018. години одређен је приоритет да се радно ангажују теже запошљиве категорије, међу којима су и особе са инвалидитетом, за чије је запошљавање опредељено 550 милиона динара. Део ових средстава искористила је и филијала у Пријепољу.

Кроз мере активне политике запошљавања до 31. јула запослило се 35 лица финансијском подршком и два лица директним посредовањем на основу захтева послодаваца – значи укупно 37, с тим што су већ донете одлуке за запошљавање још 7 лица – истиче шеф за посредовање у запошљавању пријепољске филијале НСЗ Александар Стикић.

Већина њих ангажована је кроз програм Јавних радова, који траје 3 или 4 месеца.

Тиме се не решава питање њиховог сталног запослења и финансијске независности. На крају крајева, они, као и све друге особе, имају право да искажу своје способности, да раде посао за који су се школовали и да имају једну финасијску и материјалну сигурност кроз живот – рекла је овом приликом новинарка Мирјана Тешевић.

Посредством Јавних радова у матичној служби општине Пријепоље ангажован је и дипломирани економиста Бранко Томашевић.

Задовољан сам условима рада и односом колега. Треба искористити све што се појави, јер има јако пуно кандидата који чекају да почну бар нешто да раде. Још месец дана сам ту, па ћемо онда опет нешто гледати изнова, тражити неку нову шансу за неки нови посао – каже Бранко Томашевић, дипломирани економиста са инвалидитетом.

Позитиван пример када је у питању запошљавање особа са инвалидитетом је Ћатић компани.

Врло смо задовољни са лицима која раде у нашој фирми. Они привређују као и сви остали запослени, не користе боловања и не одсуствују ништа више него остали запослени. Плаћени су као и сви остали, апсолутно добро су се уклопили у колектив, омиљени су у друштву… Наша искуства су апсолутно позитивна – истиче директорка „Ћатић компани“ Емина Шпиртовић.

Нерминко Шеховић на запослење чека већ више од 30 година.

Власницима предузећа са десетак запослених поред све њихове муке не требају још и радници са инвалидитетом. Плус, ти послодавци су често недовољно шта и колико може и не може нека особа са инвалидитетом, тако да им је много лакше да је не запосле. Стање је веома, веома лоше – каже Нерминко Шеховић који има значајно оштећење вида.

Састанак је одржан у просторијама Националне службе за запошљавање, у оквиру пројекта „Унапређење законског и политичког оквира у Србији за остваривање равноправности и мониторинг примене норми и политика једнакости“, а који подржавају Фонд за једнака права ЕРТ, Праксис и Санџачки одбор за људска права.

Више у видео прилогу:


Подели на мрежама

Повезани чланци