Смеће из Пријепоља још чека трансфер ка Ужицу

Смеће из Пријепоља још чека трансфер ка Ужицу

Између 30 и 40 тона комуналног отпада, који се свакодневно одложи на Стањевине, када се изгради трансфер станица биће одвожен у Нову Варош, па даље у Ужице.
Најбитније у овом тренутку јесте да је Влада стала иза пројекта трансфер станице и у будућности депоније Бањица, која ће обухватити ове четири општине. Пријепоље је тренутно у највећем проблему, јер капацитети депоније на коју тренутно одлажемо отпад су одавно препуни и ми фактички сад само гомиламо отпад у вис – каже директор ЈКП „Лим“ Енис Мемишаховић уз објашњење да је у овом тренутку мање битно колико комунално предузеће може да испоштује процедуре транспорта до трансфер станице у Новој Вароши већ је добијање нове локације приоритет.
Наш саговорник каже да су несанитарне депоније проблем у целој Србији, али да је пријепољска депонија највидљивија, јер је смештена између реке Лим и магистралног пута.

Мислим да несанитарна депонија није на тој локацији, да би било много мање проблема. Кад прођете многим местима у Србији, ништа боље стање није него што је на нашој, једино што је наша локација видљива па има више приче око тога. Али, добро је што има приче. Надам се да ће та прича некоме досадити и допрети до неког да уђемо у нову фазу и нађемо решење за даље одлагање отпада. Добро је што је министарство дало општинама да израде пројекте о санацијама постојећих депонија. Ми имамо пројекат санације депоније Стањевине, али он је рађен кад је ту било много мање отпада, а депонија је проширена када се земљиште докупило, тако да свакако морамо радити нови пројекат – објашњава Мемишаховић.

Конкретни рокови за изградњу трансфер станице у Новој Вароши, као и пројекат санације и рекултивације постојеће депоније Стањевине, не постоје, али требало би да буду што пре реализовани, каже директор ЈКП Лим.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци