Регионални центар за рециклажу медицинског отпада у Пријепољу годишње преради од 15 до 20 тона инфективног отпада

Регионални центар за рециклажу медицинског отпада у Пријепољу годишње преради од 15 до 20 тона инфективног отпада

У болници у Пријепољу од 2009. године ради Регионални центар за третман инфективног медицинског отпада из здравствених установа четири општине југозападне Србије: Сјенице, Нове Вароши, Прибоја и Пријепоља. Годишње се у овом центру преради од 15 до 20 тона инфективног отпада, који потпуно стерилан и безбедан завршава на депонијама.

Раде Веруовић, шеф одсека за управљање медицинским отпадом
У Болници у Пријепољу ради се уништавање медицинског отпада на потпуно безбедан начин. Врши се стерилизација, односно ради се потпуно уништавање микроорганизама, вегетативних облика и спора. Медицински отпад која дође у одељење за третман медицинског отпада после третмана је потпуно безбедна. Значи врши се стерилизација, ситно млевење и онда потпуно непрепознатљива иде у комунални отпад – рекао је шеф одсека за управљање медицинским отпадом Болнице у Пријепољу Раде Веруовић.

У зависности од величине здравствене установе сакупљени отпад из четири општине се, специјалним аутом, транспортује  у Пријепоље 2 до 3 пута недељно, а затим се врши његово рециклирање по технологији коју је прописала Европска унија. Само из болнице у Пријепољу дневно се преради око 120 килограма медицинског отпада.

Ту се прикупљају игле и остали оштри предмети који се пакују у специјалне контејнере који су обележени шутом бојом, као и завојни материјали, који иду у жуте кесе, такође обележене као инфективан медицински отпад. Постоји специјални ауто и контејнери  који се користе за пријем до централног места овде у болници. Битно је нагласити да прљав медицински отпад, нестерилизован улази на једна врата, стерилише се, после се дроби у дробилици и на друга врата излази – објашњава поступак Раде Веруовић.

Болница у Пријепољу регулисала је и одлагање патоанатомског отпада, па се годишње пут Ужица транспортује од 200 до 300 килограма овог отпада.

Један од сегмената медицинског отпада су и делови ткива и органа који се одлажу системом закопавања, односно сахрањивања остатака.Они се транспортују у ЗЦ у Ужице, који је потписао уговор са ЈКП „Биоктос“, пошто наше гробље нема ту лиценцу, нити дозволу за сахрањивање тих остатака – додаје Веруовић.

Законску обавезу одлагања медицинског отпада имају и све приватне и стоматолошке ординације. Према његовим речима сви који се баве здравственим радом морају да склопе уговор са неким од центара за одлагање медицинског отпада и да га ту одлажу. Чак и апотеке, уколико истекне рок неким лековима, морају га предати на третман у неки од центара.

Како би се избегле било какве непредвиђене ситуације потребно је да свака здравствена установа детаљно разради План управљања медицинским отпадом. Према речима Веруовића, Болница у Пријепољу припремила је План управљања медицинским отпадом, који је тренутно на усвајању у Министарству за заштиту животне средине.


Подели на мрежама

Повезани чланци