Светосавска академија у Пријепољу у знаку обележавања два битна јубилеја

Светосавска академија у Пријепољу у знаку обележавања два битна јубилеја

Овогодишња Светосавска академија била је у знаку обележавања два веома важна јубилија која су везана за Светог Саву: 800 година од аутокефалности Српске православне цркве и осам векова манастира Милешеве. Поздравно слово дао је Епископ милешевски господин Атанасије, који је благодарио Богу што нас је сабрао, како каже, да будемо једно биће.

Eпископ милешевски г. Атанасије
Окупљамо се око онога што је најбоље у роду нашем, јер сутра сагледавамо најдаље домете, врлине у роду нашем, постигнућа највећа у најбољем. Сагледавамо оно што је најлепше, онога који је себе највише усличио Богу и настојимо и сами да идемо тим путем, да учимо на том путу – рекао је свом поздравном говору Владика Атанасије и помолио се Светом Сави да нас учини својим добрим наследницима и настављачима.

Светосавску беседу говорио је ректор Никшићке богословије, протојереј ставрофор Гојко Перовић. Том приликом он је истакао да угледати се на светитеља, значи угледати се на оно како је светитељ схватао живот.

протојереј ставрофор Гојко Перовић
Погрешно би било да ми глумимо Светог Саву, да ми опонашамо њега, па да се правимо преподобним, да стојимо на молитви по три – четири сата, да постимо на води и хлебу или да пробамо да чинимо нека чуда. То, сигурно, Бог од нас не тражи, да личимо физички или по понашању на њега…друга су времена, прошло је 800 година, и како кажу грчки филозофи, човек не може ући у исту реку два пута, стално се све мења. Ја већ нисам исти човек од јуче, а да не говоримо о томе како се људи мењају из дана у дан. Дакле, Господ данас, вечерас и сутра тражи нешто од мене – рекао је у својој беседи ректор Никшићке богословије Гојко Перовић.

И ове године Епархија милешевска наградила је најбоље ђаке основних и средњих школа, који су писали и цртали радове на тему Светосавља и православне веронауке.

Награђени су Марта Свичевић, Јована Цмиљановић, Марко Мрдовић, Елдина Турковић, Милица Матовић, Теодора Пушица, Тина Вулетић и Ана Дивац, која је своју новчану награду поклонила за реновирање цркве Светог Василија Острошког У Пријепољу.

Најмлађи учесници програма, малишани Предшколске установе „Миша Цвијовић“, многобројној публици представили су се кореогафијом „Светосавска чаролија“. Поред њих у културно уметничком делу програма наступио је акапела састав „Србски православни појци“, који се баве очувањем српске духовне и традиционалне музике. Академију су увеличали још и фрулаш Лука Видаковић, млади гуслар Данило Пузовић, хор Свети краљ Владислав и чланице КУД Дома културе.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама

Повезани чланци