Основи програмирања у Библиотеци у Пријепољу

Основи програмирања у Библиотеци у Пријепољу

Библиотека „Вук Караџић“ из Пријепоља једна је од 20 библиотека из Србије која учествује у реализацији регионалног пројекта „Дигитални грађанин“, који је покренуо Институт за развој и иновативност младих ИРИМ из Загреба, уз подршку компаније Гугл.

Циљ пројекта је да дигиталне компетенције учинимо доступнијим локалним заједницама, да оне ојачају заједницу, како би се њени најмлађи чланови боље припремили за данашње тржиште рада, а старији превазишли аверзију према новим технологијама. Кроз овај пројекат ИРИМ ће нам донирати едукативну опрему – микро битове и електронске сетове – каже Садија Хоџић, директорка Библиотеке „Вук Караџић“.

Опрема би током фебруара требало да стигне у пријепољску библиотеку, након чега ће бити организоване едукативне радионице, пре свега за ђаке старијих разреда основних школа.

Наша библиотека ће добити 20 микро битова упакованих као књига, који ће се користити за позајмљивање, али и реализацију радионица у градској библиотеци, Инфобусу и нашем издвојеном одељењу у Бродареву. Иначе, микро битови су у ствари најједноставнија помагала за улазак у свет програмирања. Зинтересовани ће помоћу њих на један лак начин моћи да усвоје програмирање, кроз игру и креирање неких својих програма – истиче директорка Хоџић.

До сада је одржана једна од три планиране обуке за библиотекаре и библиотекарке који ће у оквиру овог пројекта радити са децом, а пет библиотека које најефикасније спроведу овај пројекат добиће 3Д штампач.

У циљу унапређења дигитализације библиотечких садржаја и лакше доступности корисницима, библиотека је израдила и нови сајт www.biblioteka-prijepolje.rs, на коме су садржаји доступни на латиничном и ћириличном писму, као и на енглеском језику, а оптимизован је и за употребу на телефонима и таблет рачунарима.

Подели на мрежама

Повезани чланци