Исламски верници и вернице прослављају Бајрам

Исламски верници и вернице прослављају Бајрам

Реису-л-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић у бајрамској поруци каже  како Аллах кроз веру учи како наћи  меру, олакшава пут спознаје истине и указује на важност схватања и учења како размишљати својом, а не туђом главом.

„Ми вјерујемо у Једног Бога Kоји уводи ноћ у дан и дан у ноћ, и Kоји је потчинио Сунце и Мјесец – и учинио да се свако креће и плови до рока одређеног – и да добро зна оно што радимо, и да зна свачије мисли и помисли. Њега волимо и само се Њему молимо да прими пост, наша добра дјела, да нам гријехе опрости, прса распростани, срца отвори, подари добро нама и нашим породицама, нашим живим и умрлим, нашим пријатељима и комшијама; нашој домовини мир и сигурност, нашој дјеци срећу и радост, наводи се у поруци реису-л-улемр Сеада Насуфовића.

Бајрамску поруку је упутио и председник Мешихата Исламске заједнице у Србији, муфтија Мевлуд еф. Дудић.

„Данас, када се приближавамо Бајраму, дану награда које Узвишени Господар даје Својим искреним робовима и радујемо се његовом наступању, молимо Аллаха Узвишеног да прими наш пост и дарује нам обећану награду, то јест улазак у Џеннет на посебна врата – Рејјан, за постаче припремљена. Рамазан нас је учио стрпљењу, солидарности, братству, заједништву, показао да наше страсти можемо, када то хоћемо, контролисати, ојачао наш карактер и вољу да Аллаху џ.ш. будемо покорни и након Рамазана. Зато запамтимо лекције Рамазана, јер су нам оне потребне у нашим животима.“, наводи се, између осталог, у Бајрамској поруци муфтије Мевлуда еф. Дудића.

Рамазанском Бајраму претходио је тридестодневни пост, током којег су се одрасли и здрави верници и вернице уздржавали од хране и пића од зоре па до заласка сунца, али и од ружних дела и речи.

Подели на мрежама

Повезани чланци