Пријепољска битка: По броју погинулих највећи пораз, али и највећа победа пролетерског морала

Пријепољска битка: По броју погинулих највећи пораз, али и највећа победа пролетерског морала

Na današnji dan, 1943. godine u Prijepolju je, u jednom danu poginulo oko 500 boraca narodnooslobdilačkog rata. 76. godišnjica Prijepoljske bitke obeležena je evociranjem uspomena na herojstvo boraca Prve šumadijske i Druge proleterske brigade i partizanskih jedinica mileševskog kraja kod spomen obeležja „4. decembar“.

Почаст и поштовање херојству, пожртвованости и страдању учесника битке исказали су својим присуством борци и потомци бораца Пријепољске битке, бројни гости и грађани и грађанке наше општине. Пријепољска битка се сматра  једном од  најтежих битака Народно-ослободилачког рата, у којој је, у једном дану, погинуло више од 500 бораца Прве Шумадијске бригаде, Друге и Треће пролетерске, Друге далматинске бригаде, Четврте и Десете крајишке бригаде, Милешевског, Пријепољског и Пљеваљског одреда.

Цвеће на спомен болницу положили су представници општине Пријепоље, Општинског удружења бораца, Друге пролетерске бригаде, Прве шумадијске бригаде, Удружења бораца из Београда, Подгорице, Ужица, Чачка, Пљеваља, Бијелог Поља, Берана, Котора, Батајнице, Гроцке, Бајине Баште, Пожеге, Севојна, Прибоја, Нове Вароши, Чајетине, Удружења пензионера из Косјерића и Пријепоља, општински одбор из Пријепоља Социјалистичке партије Србије, 6. Личке и 5. Крајишке бригаде, Удружење потомака “Марко Коста Тодоровић”, Удружење ратних војних инвалида из Пријепоља. После 16 година, комеморацији је присуствовала и Војска Србије.

Председник Општинског одбора Удружења бораца народноослободилачког рата Милан Лучић захвалио се свима што су дошли и подсетио на Закон о ратним меморијалима који обавезује локалне самопураве да у свом буџету издвајају новац за текуће и инвестиционо одржавање споменика.

Сећања комесара батаљона у Другој пролетерској Срећка Милошевића читала је супруга Сека, а сећања су објављена у књизи „Пријепољска битка“.

Председник Удружења бораца крајишких бригада Мића Грубар подсетио је на значај пријепољске битке и антифашистичке борбе, коју поједини данас и даље желе да релативизују.

Част и задовољство што има прилику да евоцира успомене на хероје пријепољске епопеје изразио је и председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић, који је напоменуо да су погинули у пријепољској бици пример како се брани отаџбина и људско достојанство.

У културно–уметничком програму учествовао је хор Основне школе “Владимир Перић Валтер” под диригентском палицом наставнице Едмире Хаџагић. Казивања Оливере Леле Сучић, боркиње Прве Шумадијске, из књиге „Пријепољска књига бесмртника, Епопеја на Лиму 1943“ Борка Гвозденовића на комеморацији су говорили Ана Вараклић, Ана Дивац и Ђорђе Остојић.

Након комеморације код споменика 4. децембар у Дому култзре отворена је изложба о НАТО агресији 1999. године под називом „Да се не заборави“ аутора Милена Чуљића. Изложба ће у Дому културе боравити 10 дана.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *