90 година новинарства у Пријепољу – будућност пријепољских медија

90 година новинарства у Пријепољу – будућност пријепољских медија

Увек је сматрано да су правовремене информације највреднија роба. Данас у поплави лажних вести на разно разним платформама грађани и грађанке су често збуњени и не знају коме да верују. Каква је ситуација на локалу и има ли пријепољско новинарство будућност питали смо професионалце у овој области.

Миливоје Жугић, родоначелник пријепољског новинарства, власник и уредник првих штампаних новина у Пријепољу у своју редакцију је окупио најумније људе оног времена, професоре универзитета, правнике, социологе… писмене, образоване и људе од интегритета. Како се данас гледа на будућност медија у Пријепољу?

Као 1932. година, окупило се друштво, али не најбољих, најписменијих, најобразованијих, не оних најодговорнијих, оних који виде, који су обишли, видели, сазнали, него оних најпросечнијих, најприземнијих..онако, богами, полуинтелектуалних који су распрострли пипке на све стране и који само зато што знају слова могу да се сматрају новинарима. Мислим да је то будућност пријепољског новинарства – сликовито објашњава данашњу медијску сцену дугогодишња новинарка „Полимља“ Индира Хаџагић.

Наду дају млади школовани новинари и новинарке који држе до свог интегритета и правог професионалног новинарства.

Право новинарство остало је у рукама оних који су у неком смислу авантуристи или имају неки вишак адреналина, јер сваку причу коју желите да испричате на прави начин, захтева неку дозу додатног ангажовања, осим оног професионалног. Ви себе улажете буквално целим организмом, целим својим бићем. И то је суштинска разлика између онога ко воли овај посао да ради и ко има формално образовање и оних који су ту дошли по диктату одређених људи да би пласирали оно што им се каже – каже новинарка Телевизије Форум и уредница портала Форуминфо Мирела Фазлић.

Постоје недоумице да ли су странице на друштвеним мрежама медији или не?

По мом мишљењу свако ко има неку публику он је медиј и свако може да се бави тим послом у тим медијима такви какви су данас. Шта је, ту је. На читаоцима, на пубилици и јавности је да процени и оцени свачији рад и да одреди коме ће веровати. Ми се бавимо разним темама у нашем раду. Нешто најскорије чиме смо се бавили јесу лажне вести које нас затрпавају са свих страна. Имали смо и једну анкету. Одговори људи који су попунили ту анкету говоре колико су они разочарани у медије, али пре свега у те новокомпоноване медије, зато што већина не верује порталима, не верује друштвеним мрежама, не верује медијим који настају, постоје, затварају се, нестају, престају…Често иза њих стоје политичке странке и разне организације и групе. Са друге стране, традиционалним медијима верују више тако да је на свакоме да процени да ли мисли да је неко прави новинар или не и на који начин ради. Али би велика штета била да Пријепоље једног дана остане без штампаног медија, да „Полимље“ престане да излази, што је могуће, или да остане без своје телевизије коју је добило пре 14 година. Радио станицу немамо одавно, осим Радио Милешеве који има специјализован програм и вероватно не задовољава прохтеве свих слушалаца. Рекао бих да је будућност на интернету, а да ли ће традиционални медији наствити да постоје, видећемо – сматра уредник информативног програма ТВ Форум Владимир Малешић.

Медији локалних заједница имају значајну улогу у изградњи демократских односа и институција. Они су чувари плурализма и бранитељи јавног интереса на локалу и имају немерљив утицај на животе грађана и грађанки. Мало ли је? Зато их треба сачувати и одбранити од свих притисака.

Подели на мрежама

Повезани чланци