90 година новинарства у Пријепољу – Историја града кроз призму Милана Цмиљановића

90 година новинарства у Пријепољу – Историја града кроз призму Милана Цмиљановића

На дан када је 1. фебруара 1932. године Миливоје Жугић покренуо први лист у Пријепољу под називом „Санџак“, у пријепољском музеју је пред великим бројем посетилаца отворена мултимедијална изложба „90 година новинарства у Пријепољу“. Аутор изложбе је Милан Цмиљановић, дугогодишњи новинар листа „Полимље“ који је овом приликом представио и књигу одабраних интервјуа „Штампу без зуба сви уједају“.

Препознатљива шпица емисије „Вести дана“ некадашњег Радио Полимља пробудила је код присутних носталгију за неким ранијим временима, а емитована вест најавила је догађај који је у галерији музеја окупио велики број гостију, сарадника и заинтерсованих суграђана и суграђанки. У име домаћина и организатора присутне је поздравио директор Музеја у Пријепољу Асим Бећировић, а испред Министарства културе и информисања, које је финансијски подржало пројекат обележавања овог јубилеја, присуствовала је саветница ресорне министарке Алма Ризвановић, која се захвалила Музеју што оваквим догађајима чува од заборава и ове сегменте наше историје. Присутни су имали прилику да погледају кратак филм о дугој историји новинарства у Пријепољу, који је јубиларним поводом припремила Телевизија Форум. Овај јубилеј је један од најзначајнијих датума које ове године обележава општина Пријепоље, рекао је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Ми смо један од ретких градова који можемо да се подичимо са овако дугом традицијом и верујте да по први пут осећам трему зато што видим да се овде налазе велики људи нашег краја, пред којима је веома тешко и одговорно стајати – истакао је Бабић.

Као део пројекта музеја „Обележавање 90 година новинарства у Пријепољу“ из штампе је изашла и књига интервјуа, аутора изложбе Милана Цмиљановића које је као новинар „Полимља“ објављивао у овом листу. Слово о књизи „Штампу без зуба сви уједају“ одржао је песник и књижевни критичар Илхан Пачариз.

Осим што је чиста прослава новинарства као професије она је уједно и јасан показатељ да Пријепоље и ова средина нису нека духовна маргина и географска скрајнутост, већ плодно тле и прилика за креацију и разноврсно стваралаштво које може имати одраза и на цео свет – рекао је Илхан Пачариз који у музеју ради као музејски едукатор.

О томе колико је важно не заборавити овај датум, са пуно емоција и носталгије, говорио је аутор изложбе и најзаслужнији за организацију овог догађаја.

Мислим да у летопису града Пријепоља, који се исписује већ седам векова, нема много значајнијих датума од 1. фебруара 1932. године. И зато смо ми у музеју још пре три године кренули у овај пројекат, да на достојанствен начин обележимо овај јубилеј, не само новинарства, већ и културе – поносно истиче аутор изложбе Милан Цмиљановић.

Са бившим директорима, уредницима, новинарима и запосленим у некадашњој новинској установи „Полимље“ Цмиљановић је званично отворио изложбу, а том приликом уручене су им јубиларне плакете и књиге. Међу њима је био и први стипендиста „Полимља“ Радоман Ирић. 

Први стуб овог краја је манастир Милешева и његово оснивање. Други стуб је прво помињање Пријепоља у Дубровачком архиву. Веровали или не, нема значајнијег трећег датума у историји овог краја од првих почетака новинарства, односно 1. фебруара 1932. године и Миливоја Жугића који је покренуо лист „Санџак“ – каже бивши уредник радио „Полимља“ Радоман Ирић истакавши да је ова новинска кућа од Пријепоља направила град и крај који је итекако препознатљив.

Бивши директор „Полимља“ Велибор Маринковић поносан је што је део историје новинарства која је дуга девет деценија.

Посебно сам поносан на то што сам у „Полимљу“ имао најквалификованију редакцију у Србији. Редакција радио „Полимља“, међу 30 локалних радио станица, имала је тада најквалификованији кадар, док је бивши директор и уредник радио „Полимља“ Вукосав Томашевић истакао да је ових 90 година новинарства у Пријепољу власништво свих нас.

Иако већ одавно не живи овде новинарка, а сада народна посланица, Наташа Михајловић никада не заборавља Пријепоље.

Ово је посебно емотиван дан за мене зато што сам ја прве новинарске кораке направила управо у Пријепољу, у радио „Полимљу“. Тиме су ми се широм отворила врата мог даљег бављења новинарством, али сам „Полимљу“ и Пријепољу остала верна заувек- истакла је Наташа Михаиловић.

Изложбу посвећену историјату пријепољског новинарстава, коју је Радоман Ирић окарактерисао као историју ове вароши, посетиоци могу погледати у наредних месец дана.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама

Повезани чланци