91 година новинарства у Пријепољу – Истрајност на Жугићевом путу

91 година новинарства у Пријепољу – Истрајност на Жугићевом путу

На данашњи дан, пре тачно 91 годину, у Пријепољу су штампане прве новине под називон „Санџак“. Родоначелник пријепољског новинарства, власник и уредник првих штампаних новина у овом крају био је Миливоје Жугић, а његов подухват, гледајући са данашње дистанце, може се сматрати својеврсним подвигом.

Првог фебруара, пре 91 годину, у Пријепољу се појавио први број листа под називом „Санџак“ који је излазио два пута месечно. Власник и уредник листа био је Миливоје Жугић, који је, да би избегао гашење, листу најпре променио име у „Рашка“. Под овим називом излазио је годину дана, да би опет, под притисцима, променио име у „Нови Санџак“. Како би обезбедио финансијска средства за штампање новина, Жугић је продао и део своје очевине у Миоској, где је и сахрањен.

Традицију новинарства на овим просторима 1. марта 1952. године наставља лист под називом „Глас Полимља“, који годину дана касније као троопштинско гласило општина Пријепоље, Нова Варош и Прибој мења назив у „Полимље“ , а његов први број потписао је уредник, професор пријепољске гимназије Славко Пенца. Последњи број овог троопштинског листа појавио се на киосцима 27. јануара 1979. када су, вољом бирократских структура, од једног троопштинског, направљена три општинска листа.  2007. године Јавно информативно предузеће „Полимље“ продато је за 1.000 евра. Нови власник посталоје Предузеће „ВоћарЛутка“.  2021. године „Полимље“,купује Његош Шљукић који за директора и главног и одговорног уредника поставља Горана Рековића.

Значајан траг у пријепољском новинарству оставило је и Радио Полимље које се први пут огласило 29. априла 1974. године. Био је тада међу 24 локалне радио станице у Србији. Омиљени пријепољски радио са вестима, емисијама, бираном музиком и честиткама трајао је до 1. септембра 2008. године, јер годину дана раније, на конкурсу Радио дифузне агенције није задовољио својом документацијом па је остао без фреквенције.

Достојно су обележавани јубилеји новинарства, 1972, 1992 и 2002. и излазак из штампе 1000. броја „Полимља“ 1977. године. Прошле године, на дан када је 1. фебруара 1932. године Миливоје Жугић покренуо „Санџак“ , у пријепољском музеју је отворена мултимедијална изложба „90 година новинарства у Пријепољу“, аутора Милана Цмиљановића, дугогодишњи новинар листа „Полимље“.

Свој допринос обележавању овог вредног јубилеја дала је и Телевизија Форум. Директорка и главна и одговорна уредница Милева Малешић направила је документарни филм „90 година новинарства у Пријепољу“ уз подршку Министарства културе и информисања у оквиру пројекта „Култура је вечна, а живот кратак“. Исти филм је добио специјалну награду „Жика М. Јовановић“ за допринос историји штампе и новинарства од Удружења новинара Србије.

Са новинарске њиве коју је далеке 1932. године узорао Миливоје Жугић, штампајући прве новине, девет деценија касније слатке и горке плодове убирају како посленици новинарске професије тако и грађани и грађанке Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци