Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу – несташица негативних крвних група

Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу – несташица негативних крвних група

Прилику да помогну животно угроженим особама, добровољни даваоци у Пријепољу имају у уторак, 7. марта, у просторијама Националне службе за запошљавање, када ће бити одржана редовна акција добровољног давалаштва крви. 

И овог уторка у организацији Службе за трансфузију крви Ужице и Црвеног Крста у Пријепољу одржаће се акција добровољног давалаштва крви. Из Службе истичу да су тренутно у дефициту негативне крвне групе.

У току викенда је била алармантна ситуација са општом негативном крвном групом, али хвала Богу одазвали су се даваоци из Ужица па смо залихе мало обновили. Имамо неколико угрожених пацијената који су негативне крвне групе и који су у стањима за која су неопходне веће количине крви па апелујемо на све који имају ове крвне групе да се прикључе сутрашњој акцији. Давање крви је 10-15 минута вашег времена, а без добровољних давалаца ми немамо начин да помогнемо угроженим пацијентима. Да би збринула пацијенте који се лече у болницама у Пријепољу, Прибоју, Пожеги и Ужицу, као и у терцијарним установама у Београду и Крагујевцу Служби за трансфузију крви је потребно 50 јединица крви. Кад неко мора да прими крв, он може да прими само крв и ништа друго – истиче ПР Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић.

Иако у овом моменту имају оптималне количине свих осталих крвних група, из Службе за трансфузију напомињу да ситуација може брзо да се промени. Зато позивају добровољне даваоце да дају крв док је Служба у њиховом граду, да не би морали да долазе у Ужице када је крв хитно потребна. Акција у Пријепољу одржаће се у просторијама Националне службе за запошљавање у периоду од 11 до 14 сати.

Подели на мрежама

Повезани чланци