Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу – резерве крви на доњој граници

Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу – резерве крви на доњој граници

Акција добровољног давалаштва крви у Пријепољу планирана је за уторак, 6. јул од 11 до 14 сати у Дому културе. Из Службе за трансфузију крви Ужице позивају све хумане људе да дају крв како би обезбедили довољне количине за све пацијенте и попунили залихе које су на доњем оптимуму.

Да би се одговорило потребама здравствених установа у Златиборском округу, дневно је неопходно припремити и издати око 50 јединица крви. Летњи период је очекивано период несташице крви, а на смањене резерве је додатно утицала и пандемија коронавирусом.

Тако да је неопходно да имамо довољне количине спремне и безбедне крви за потребе свих пацијената који зависе од здравствених установа у целом Златиборском округу и целој Србији јер ми помажемо нашим пацијентима који се лече и у Београду и другим клиничким центрима. Надамо се да ће се сутрашњој скцији одазвати сви хумани људи, јер без добровољних даваоца ми немамо начин да помогнемо угроженим пацијентима – апелује ПР Службе за трансфузију крви Ужице Оливера Ђорђевић.

Из Службе подсећају да би крв стигла до угрожених пацијената уз потребну обраду и испитивања савременом технологијом потребно и до два дана.

Док се нису радили додатне обраде у Београду на тзв надтехнологији, крв насм је била доступна за пет до седам сати. Међутим, сад узорак сваке јдинице крви иде на додатне обраде и блокиран је најмање 24 сата. Замислите пацијента коме хитно треба крв, ако мора да сачека родбину да дође до прве трансфузије у Ужица да да крв, па док се та крв обради, он ће изгубити главу. Поента акција и јесте да крв чека пацијента, и да дате крв док сте здрави и кад долазимо у Пријепоље, јер угрожени пацијент нема времена да чека – објашњава Оливера Ђорђевић.

Несташица А и опште позитивне крвне групе траје целу годину, али и све друге групе су потребне, па из Службе за трансфузију апелују да се грађани и грађанке Пријепоља одазову добровољној акцији. 

Подели на мрежама

Повезани чланци