Алдина Салкановић: Велика је част представити рад ТВ Форум на Светском медијском конгресу

Алдина Салкановић: Велика је част представити рад ТВ Форум на Светском медијском конгресу

Светски медијски конгрес Међународног института за штампу и фестивал медијских иновација окупио је ове године у Сарајеву више од 400 медијских професионалаца и професионалки. Част да представи рад телевизије Форум и портала Форум инфо у оквиру панела о феминистичким медијима имала је новинарка и колегиница Алдина Салкановић, која нам је пренела утиске са овогодишњег Медијског конгреса.

Један од циљева овогодишњег медијског конгреса је био промоција медијских иноватора и локалних медија из целог света, како би испричали своје приче, умрежили се, поделили искуства и учили једни од других.

На светском конгресу медија је била заиста част учествовати, зато што је представљено толико занимаљивих тема и панела где смо могли да чујемо мишљења и искуства најеминентнијих стручњака у области новинарства, али и да чујемо нека нова искуства, који су то трендови у свету, али и изазови са којима се свакодневно суочавају новинари и новинарке у свом раду. На конгресу је било више од 400 учесника и учесница из целог света, буквално није било континета или земље из које није било учесника, чак је било учесника из Палестине ии Украјине које се тренутно налазе у рату – прича новинарка ТВ Форум Алдина Салкановић.

На панелу о феминистичким медијским иноваторима, заједно са новинаркама из Непала, Ел Салвадора и Кеније представљен је и рад ТВ Форум, као једне од успешних феминистиких медијских прича.

Говорила сам о искуствима, о разлозима настанка нашег удружења, а затим и медија и шта је то што ми радимо. Иако бисте на први поглед рекли шта имају заједничко медији из Непала, Кеније и Ел Салавадора, са различитих страна света, заправо неки проблеми са којима се жене суочавају и чињеница да су жене готово свуда у свету мање заступљене и да се њихов глас недовољно чује је нешто што је заједничко. На самом панелу су се могле чути неке ствари које би могле апсолутно да се примене готово свуда у свету – истиче колегиница Алдина Салкановић.

Тема овогодишњег медијског конгреса је била „Навигација кроз кризе – новинарство на прекретници“ чиме је отворен простор за преиспитивање улоге медија у решавању кризе у данашњем друштву. Конгрес је отворен панел дискусијама „Рат, мир и новинарство“ посвећеним извештавању током опсаде Сарајева пре 30 година и извештавању о рату у Гази данас.

То је изоставило изузетно јак утисак на мене, зато што се укључио новинар из Газе Wael Al-Dahdouh, који је због свог извешатавања добио Пулицерову награду, али је цела његова породица убијена. Чињеница да је у Гази од почетка рата до данас, за непуних годину дана старадало чак 1.500 новинара и новинарки, говори о томе да новинари више уошпште нису заштићени, већ су постали циљане мете у ратовима – сматра Алдина Салканаовић. 

На конгресу, на ком је одржано више од 30 панела, радионица и пројекција филмова, додељене су и награде World Press Freedom Hero свим палестинским новинарима који извештавају из Газе, док је Free Media Pioneer награда додељена киргистанском медију Cloop.

Подели на мрежама

Повезани чланци