Андреј Рајков: Свет је пун могућности

Андреј Рајков: Свет је пун могућности

Ученик 4. разреда рачунарског смера Пријепољске гимназије Андреј Рајков, претходну школску годину похађао је у америчком граду Вичита у Канзасу. Био је једини из Пријепоља који је стипендиран преко програма културне размене Flex који спроводи Kанцеларија за образовање и културу америчког Стејт департмента, који скоро 20 година подржава размену ученика из више од 50 земаља света.

Одлазак у Америку за Андреја је било прво одвајање од породице на дужи период. Иако је преко програма размене имао потпуно покривене трошкове лета и боравка, упознавање са новом средином, културом и људима у почетку није било једноставно.

Просто видите да је свет пун могућности и прилика. Градите један нови живот. Тамо сте девет месеци, упознајете неке нове људе и првих месеци је било мало захтевније, јер сте убачени у средину где не познајете никога осим фамилије са којом се чујете преко вибера или фејсбука и то је једно ново искуство и стварно морате бити отворени и социјални на почетку. Није ни тај енглески који учите у школи, има доста сленга, сваки град има како они изговарају речи. То је мало на почетку тешко навићи се, али кад се уклопите све буде добро –  прича Андреј Рајков.  

Поредећи систем средњошколског образовања, Андреј каже да су школе у основи сличне, али да у погледу начина рада, додатних активности и могућности избора има разлика.

Пре свега, професори су мало отворенији да граде неку ближу везу са ученицима, ту су више да вам изађу у сусрет и поред тога још једна битна разлика је што ви сами бирате предмете, тако да можете да се одлучите за оне које више волите и на сваком часу ћете имати различиту групу и самим тим више пријатељстава – објашњава  Андреј.

На програм размене углавном конкуришу ученици 1. и 2. разреда средње школе, али је због пандемије корона вируса путовање било одложено, па је тако Андреј имао прилику да тамо дипломира.

Имао сам прилику да прођем кроз матуру, типични амерички пром. Прошао сам кроз дипломирање које је стварно као на филмовима и сада када сам се вратио настављам даље са животним плановима и на факултет  – додаје Андреј.

Школовање ће вероватно наставити на неком од информатичких факултета и позива све који су заинтересовани за овај програм размене да му се јаве  и да ће радо помоћи да се припреме за боравак у Америци.

Подели на мрежама

Повезани чланци