Андрија Герић у Пријепољу – “Јаки у глави, бољи на терену”

Андрија Герић у Пријепољу – “Јаки у глави, бољи на терену”

Прослављени одбојкашки репрезентативац, сада спортски психолог Андрија Герић одржао је у четвртак, у Малој сали Дома културе, предавање на тему „Јаки у глави, бољи на терену“. Предавање је било намењено пријепољским тренерима, спортистима и спортисткињама који су имали прилику да се упознају са конкретним техникама и алатима уз помоћ којих могу да унапреде своје каријере.

Након завршетка успешне спортске каријере, током које је освојио више од 40 медаља, Андрија Герић је уписао и завршио студије психологије. Већ осам година, својим искуством са терена и акдемским знањем, са успехом помаже спортистима и тренерима који се суочавају са бројним проблемима, притисцима и страховима. Једно такво предавање на тему „Јаки у глави, бољи на терену“ одржао је и у Пријепољу.

Предавање је намењено, пре свега, тренерима да би добили неке психолошке технике и конкретне ствари шта да ураде са својим играчима, али и спортистима како да раде на свом самопоуздању и мотивацији да би били што бољи. Једна од стври које саветујем тренерима јесте да склоне своја очекивања, а са друге стзране како да мотивишу своје играче, ослањајући се на једну теорију која је широко призната и која је јако применљива на спорт, а све у циљу да из играча извуку максимум – каже бивши репрезентативац и спортски психолог Андрија Герић.

Већина људи у спорту најчешће види само “лепшу страну медаље”, насмејане и успешне спортисте, признања и пехаре, док често невидљиви остају разни притисци са којима се суочавају, њихова осећања и борбе које воде сами са собом. За осам година бављења овим послом имао је више од 400 клијената са којима је радио и са сигурношћу тврди да је психологија веома применљива на спорт.

Спортска психологија прави разлику да ли ћете бити први или трећи, први или други, да ли ћете победити или изгубити и у одлучујућем моменту бити најбољи. На томе може много да се ради и ту психологија може много да помогне и због тога је веома битна. Поред тога имате технику, тактику и физичку припрему који су неизоставни. Ни један мој клијент још није рекао да му ништа није помогло. Код сваког постоји бар неки помак, код неких више, код неких мање, али важно је да људи схвате колико је ово важно и да почну да раде на себи – истакао је Герић.

Често јавност, па и родитељи, имају велика очекивања од своје деце, понекад и нереална. Зато Герић младим спортистима поручује.

Радите на себи! Спорт је нешто што је лепо. Није само битан резултат, него је то цело путовање – бити спортиста једна јако лепо искуство – поручује Андрија Герић.

Предавање је одржано у организацији Спортског савеза Пријепоље.

Ми из Спортског савеза смо имали жељу да нашим спортистима, тренерима и спортским стручњацима из Пријепоља приуштимо једно звучно име и некога ко може да им пренесе своје знање које је стекао током своје каријере, али и након ње јер је он спортски психолог. Одласци на семинаре и друге едукације коштају и зато не желимо да их тиме додатно оптерећујемо па смо ми решили да издвојимо средства за Андријино гостовање. И да није дипломирани психолог, човек са толиким искуством, играчким и животним, има шта да каже пријепољским спортистима – каже генерални секретар Спортског савеза Пријепоље Лука Шуљагић.

Из Спортског савеза до краја године најављују још једно слично предавање, а у плану је да се са оваквом врстом едукација за спортисте и тренере настави и наредне године.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци