Анкета: Држава не подстиче довољно рађање и породице са децом

Анкета: Држава не подстиче довољно рађање и породице са децом

Само 2 % испитаних сматра да општина Пријепоље у довољној мери подстиче рађање и помаже породице са децом, док скоро 50% оних који су учествовали у анкети „Да ли држава довољно подстиче рађање и породице са децом у Србији“ на порталу Форум инфо, није довољно упућено у мере државе. Анкету је попунило 207 жена и мушкараца из Пријепоља и других градова, а 60 % жена је одговорило да је током породиљског одсуства примало накнаде мање од минималне просечне зараде, као и да држава још увек нема решења за незапослене и економски неактивне жене, као ни за жене које самостално обављају делатности.

Као највеће проблеме са којима су се сусретале при остваривању права на породиљско одсуство, жене су наводиле да послодавци нису редовно уплаћивали доприносе, затим да су због прекида у запослењу и уплатама 18 месеци пре порођаја, у првих годину дана живота бебе, примале ниске накнаде. Проблеми су чекање и по пар месеци на исплату и врло често, отказ након завршетка боловања. 

Половина анкетираних је навела да је недовољно упозната са подстицајним мерама државе, 37% се изјаснило да је довољно, а 13 % добро упућено у пронаталитетне мере. За доносиоце одлука су имали и препоруке – да би мерама требало обухватити жене које нису запослене, скратити број месеци који улази у обрачун накнаде. Затим увести олакшице за подизање стамбених или других кредита за породице, комбиновање радног времена да би имао ко да чува децу, увести обавезан дечији додатак за сву децу, без обзира на материјални статус породице, и друге видове социјалне помоћи.

Велики број коментара односио се на дискриминишући положај жена које самостално обављају делатност којима се начин обрачуна накнаде за породиљско и одсуство ради неге детета рачунају по другачијој формули него другим запосленим женама, због чега веома често примају ниже накнаде. Мањкавости Закона потврђују и приче две предузетнице из Пријепоља.

Јелена Петрић је послом фризерке почела да се бави пре 14 година, свој салон је отворила пре 11, а мајка постала пре 4 месеца. 

Када је требало да одем на породиљско одсуство имала сам две опције – или да одјавим салон и годину дана примам 24 хиљаде и да имам здравствено осигурање или да наставим да радим, примам нешто више од 17 хиљада и уплаћујем 16 хиљада за доприносе, што је минимално за предузетнике. Изабрала сам ово друго, имам још једну радницу у салону, али посао не можете у потпуности да препустите другоме.Толико година радим, уплаћујем доприносе држави, запошљавам раднике и на крају, када мени треба једна година одсуства, наиђем на такав однос државе.

Јелена сматра да је проблем што су Законом изједначени велики предузетници са много запослених и предузетнице које углавном раде саме или имају још по једно -двоје запослених и живе од свог рада.

По овом Закону, мој муж након шест месеци не може да узме породиљско одсуство пошто ја имам свој приватни посао. Стално слушамо како се држава залаже да се рађа што више деце, да има што више жена предузетница и да се мајкама олакша усклађивање радних и породичних обавеза, а у реалности уместо да нам помаже, још више нас спутава да све то остваримо – закључује Јелена.

Сличну причу чули смо и од Драгане Дивац која је 2018. отворила своју цвећару и потом родила прво дете.

Са првим дететом сам примала 6.000, а за доприносе давала 13.000.  Ове године сам по други пут постала мајка и примам 17.000 месечно и плаћам доприносе. Када имате свој посао и одете на породиљско одсуство можете за то време или да ставите кључ у браву или запослите некога. Моја сестра тренутно ради у цвећари, јер морате да имате неког од поверења да поручује робу и води папире, али опет морам да долазим у радњу скоро сваког дана – прича Драгана.

Колико општина Пријепоље подстиче наталитет и породице са децом на задовољавајући начин, 84% испитаних није довољно упућено, 14% сматра да не подстиче у довољној мери, док само 2% мере општине сматра подстицајним. Једнократна новчана помоћ од 12.000 коју општина даје за свако новорођено дете је по мишљењу већине недовољна, док Нова Варош за прво дете издваја 100.000, а Прибој 20.000 динара. Испитани сматрају и да би општина требало да обезбеди бесплатна седишта за децу и довољно места у вртићима.

Што се тиче најављених подстицаја до 5000 евра, коментари би могли да се сведу на један – лепа вест, само што нема гаранције да ће бити остварена. Родитељи такође истичу да је то ипак, само једнократна помоћ, и да би требало осмислити и остварити адекватне мере на дужи временски период.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци