АНКEТА: Пријепоље није обећани град за младе

АНКEТА: Пријепоље није обећани град за младе

За две деценије Пријепоље је, према резултатима Пописа, изгубило петину становништва, односно 8.500 људи. Наша општина, као и цела Србија, масовно остаје без свог највиталнијег и најперспективнијег дела друштва, а то су млади. То је показало и истраживање Кровне организације младих Србије које је објављено у Алтернативном извештају о положају младих за 2023. годину, где су најчешћи разлози за одлазак из земље образовање и запослење. 

Из године у годину резултати истраживања КОМС-а кажу да скоро половина младих из Србије планира да напусти земљу, или има жељу за тим. То нам потврђују и одговори које добијамо на пријепољским улицама, на питање да ли би напустили Пријепоље.

Наравно да бих, овде је јако тешко, млади сви одлазе и ко има школу и ко нема, бори се.

Све бих урадио само да се одавде што прије и што више народа одсели, зато што је све катастрофа.

Потрага за бољим животним стандардом многе је већ одвела у земље Западне Европе.

Отишла сам давно, удала се. Мени је лијепо кад дођем овде, иначе живим у Немачкој. Чујем да људи масовно иду одавде.

Отишао сам након дуге припреме, учења немачког две године, након претходне борбе 4-5 година са ветрењачама, доказивањем да је 5 веће од 3, односно да је факултет у Београду већи од више школе у Залугу. Научиш језик, одеш, тамо се исто бориш, али тамо сам један „обични инжењер“.

Носталгија за родним градом оставља се по страни, када се на други тас ваге стави достојанствена плата и живот.

Са пословне стране, немам куд овде, мада бих радо живео ту. Људи су небитни, радници су небитни, битно је да „велики“ зараде лову. То је тако и тамо, конкретно у Немачкој, само што сам 7-8 пута бољи у финансијској ситуацији.

Можда некад у старости кад зарадимо пензију се вратимо, ипак је љепше овде гдје смо рођени. Туђина је туђина, а међу својим народом је најљепше.

Као дестинација где би се млади преселили, на првом месту јесу земље Западне Европе, у 54,8% случајева, а затим САД и Kанада, у 11,8% случајева, показало је истражвање КОМС-а.

Подели на мрежама

Повезани чланци