Од средстава опортунитета болници у Пријепољу апарат за анестезију

Од средстава опортунитета болници у Пријепољу апарат за анестезију

Уговор о набавци савременог апарата за анестезију министарка правде Нела Кубуровић уручила је директору Здравственог центра Ужице доктору Милошу Божовићу. Реч је о савременом апарату који ће анестезиолозима пријепољске болнице на монитору показивати све виталне параметре о тренутном стању пацијента.

Према речима директора Опште болнице у Пријепољу др Зорана Дробњака, у овој установи се годишње обави око 1200 операција са анестезијом из области опште хирургије, урологије, дечје хирургије, ортопедије, гинекологије и акушерства, па ће набавка овог апарата бити од великог значаја.

Осим пројекта пријепољске болнице, подржана су још 34 пројекта из области здравства у Србији. Јавну набавку ће спровести Министарство здравља као заједничку набавку од стране више наручилаца.

Министар здравља Залтибор Лончар каже да ће средствима намењим за здравство бити набављено 11 санитетских возила, возила за дијализу, ултразвучни апарати , стерилизатори, апарати за анестезију и друга медицинска опрема.

Укупан буџет од опортунитета који је подељен на 150 пројеката од друштвеног значаја износио је 470 милиона динара.

Према овогодишњем Решењу Владе Србије, за 22 пројекта из области социјалне заштите одобрено је 69.971.817 динара – средства ће добити седам геронтолошких центара, пет центара за децу и лица ометена у развоју, установе за негу одраслих и старих, као и Сигурна кућа за жене и децу жртве породичног насиља из Ниша и Центар за заштиту жртава трговине људима. Они ће средства усмерити на набавку возила, намештаја, медицинске опреме, санације простора. За област просвете односно образовне установе, укупно 65 школа и вртића издвојено је 142.111.901 динара и то за 9 вртића, 11 средњих школа и 44 основне школе, навела је министарка правде Нела Кубуровић.

За пројекте из области културе издвојено је више од 50 милиона динара, за подршку удружењима особа са инвалидитетом око осам и по милиона, док је скоро 18 милиона динара додељено за културне, забавне и спортске манифестације и Туристичке организације.

Сваки корисник средстава обавезан је да новац утроши у одређеном року и поднесе извештај Комисији за доделу средстава о начину трошења новца.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *