Апликација „xEco vazduh“ приказује квалитет ваздуха у реалном времену

Апликација „xEco vazduh“ приказује квалитет ваздуха у реалном времену

Како би грађани и грађанке Србије у сваком тренутку могли да се информишу о квалитету ваздуха у својој средини  Дејан Лекић из организације Екстремна екологија покренуо је у априлу ове године  апликацију „Икс Еко Ваздух“. На њој се могу видети тренутне вредности загађености ваздуха, очитане на најближим мерним станицама, као и подаци о томе колико су пута од почетка године премашене дозвољене дневне вредости.

Задатак да промовише апликацију „Икс Еко Ваздух” припао је Удружењу грађана„И револуција“ из Ваљева, који су већ 10 година лидери у региону Западне Србије у неформалној едукацији у области ИТ система. Као један од партнера у овом пројекту труде се да рашире мрежу  како би имали што више корисника, односно што више информисаних грађана у реалном времену.

Икс Еко Ваздух апликација се интегрише веома лако на веб сајтове и она у једном часу покаже вредности ПМ 10 и ПМ 25 суспендованих честица које се налазе концентрисане у ваздуху. То су оне честице које највише угрожавају наше здравље и те податке добијамо са три врсте мерења мониторинга у свим градовима широм Србије. Први је државни мониторинг који аутоматски покаже податке и други је тај грађански мониторинг, а у неким локалним самоуправама, које ангажују законски мониторинг институције, те податке, такође, можемо наћи на овој апликацији – каже Владимир Радосављевић из Удружења грађана „иРеволуција“ из Ваљева.

Помоћу ове апликације може се проверити и какав је квалитет ваздуха у Пријепољу.

Пријепоље, колико ја знам, има грађански мониторинг и пошто апликација икс еко укршта све податке и подиже их истовремено, у овом тренутку може се видети вредност како изгледа и аеро загађење и вредност алергених полена, али немам податке у овом тренутку колико оне износе пошто имамо велики број градова који су нам токсични и загађени тако да је овде такмац између Новог Пазара, Ваљева, Смедерева, Београда, Бора, Ниша, Панчева…тако да Пријепоље је ту, али није још увек у врху што је добро – каже Радосављевић.

Апликација је заснована на европским стандардима, односно поседује европски квалитет по коме се мере подаци.

Ако ми тежимо да идемо у Европску унију, ако желимо да идемо у Европу, онда једноставно наши стандарди морају да се прилагоде. Ова апликација мало више иде испред времена, јер ова аплкација функционише на целој територији Србије и умрежава све мерне уређаје који се налазе у овом тренутку тако да је то некако и грађанска активација са једне страна, али опет достижна за европске стандарде – истиче Владимир Радосављевић.

Осим правовременог информисања грађана, циљ апликације је и да се подигне свест о значају ове теме код надлежних институција.

Када смо правили апликацију и први пут је представили, направили смо једну грађански иницијативу. Покушали смо локалним самоуправама да иницирамо да они поставе на својим веб порталима ову апликацију како би сви грађани били информисани, а уједно и на институцијама образовања и на установама здравља зато што се ту налазе најризичније циљне групе, старији од 65 година и деца, и они треба да добију најбрже информације везане за квалитет ваздуха у свом граду. Дефинитивно, истина се овим путем не може сакрити. Подаци су радикално транспарентни и свако може да дође до њих, што није био случај са подацима државног мониторинга – каже Владимир.

Радосављевић каже да се систем „Икс Еко Ваздух“ за сада може видети на веб сајту и уређајима који користе Андроид систем, а у плану је и креирање апликације за Ајфон.

Подели на мрежама

Повезани чланци