У току су припремни радови на асфалтирању једног километра пута Милешева-Косатица

У току су припремни радови на асфалтирању једног километра пута Милешева-Косатица

Лош пут мештанима и мештанкама Косатице ствара бројне проблеме.

 

Са „Нивом“ врло тешко идемо, а не са малим колима. Један је прије неки дан пробио картер и све одозго остао траг од уља путем – каже мештанин Косатице Рифат Бакић.

Његов комшија Слободан Пантовић је због лошег пута одустао од гајења купине.

Неће нико због пута да дође да ми откупи купину. Ни мени се не исплати по оваквом путу да сваки дан идем више пута горе-доле. Због тога сам био приморан да напустим део земље, а уложио сам доста и довео воду – јада се Пантовић.

Асфалтирањем дела пута даје се шанса опстанку села.

Пут касни најмање 20 година. Да је тад одрађен, много би се становништва задржало на селу, многе би породице остале овде, не би се селиле ради дјеце, ради школе, ради својих потребштина… Али код нас кажу: „У Бога никад није касно“, па и ово што се сад ради значи. Свима ће значити јер се овај пут јако пуно користи. Чим имаш пут имаш бољу продају. Све ће то да мало живне. И ови што викендом излазе и ови што ту, као ја, живе и иду сваки дан горе-доле. Посебно ако нам и тај туризам заживи, ако се споји Водена Пољана са манастиром Милешева, а чујем да се на том пројекту ради, то ће за Косатицу бити од историјског значаја – каже бивша председница Савета месне заједнице Вања Пушица.

Актуелни председник Савета МЗ Косатица Горан Лововић каже да се сваке године у овом селу затворе по две куће, као и да се нада да би сређивањем путева младима пружила могућност за повратак.

Асфалтирање ове деонице за коју је локална самоуправа издвојила готово седам милиона динара би требало да буде завршено у понедељак, а мештани су самостално скупили новац и за друге радове.

Ми смо у току године урадили путни правац од Студенца према Голубовићима и Матовићима и остао нам је један велики путни правац – преко Седобра за Горњу Косатицу. Тај је пут давно асфалтиран, али није одржаван и у јако је лошем стању, па планирамо следеће године да то урадимо. Такође ћемо радити канале са врх села до Милешеве. Скупили смо сами средства због чега сам захвалан свим грађанима који овде живе или су пореклом из нашег села – истиче Лововић.

Овај пут је важан и за друга села.

Он повезује Горњу и Доњу Косатицу, Правошево, Бискупиће, Међане, Аљиновиће, Мушковине, и веже за асфалт који води до Нове Вароши, Сјенице и тако даље – прецизира Рифат Бакић.

Сложно село Косатица са око 80 кућа једно је од површински највећих у Србији, а мештани и мештанке се надају да ће решавањем проблема путне инфраструктуре привући и један број млађих породица да се врате на село.

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *