АЖЦ: Опасност од насиља над женама и децом током пандемије

АЖЦ: Опасност од насиља над женама и децом током пандемије

Раст насиља над женама и децом током пандемије коронавирусом бележе државе од Кине до САД-а. Женске организације су због тога забринуте да ће избегавање социјалних контаката и самоизолација омогућити насилницима да појачано контролишу и злостављају жртве и онемогућити жртве да ступе у контакт са пружатељкама услуга за подршку и институцијама које пружају заштиту.

Аутономни женски центар у свом саопштењу каже да савети за безбедност и планирање заштите за жртве насиља треба да постану саставни део упутстава које Влада шаље јавности и представницима надлежних институција. Ове мере треба да подразумевају заштиту жена од насиља, заштиту на раду, помоћ и подршку у вези са бригом о деци и старима.

Посебна пажња Владе потребно је да буде усмерена на чињеницу да жене током здравствене кризе у највећој мери раде неплаћен или потплаћен посао, да их је у малопродаји највише, да су прве отпуштане са посла и принуђене да пристану на било какве услове рада да би прехраниле себе и децу. Зато су неопходне појачане мере заштите на раду, као мере економске подршке женама које у овом тренутку улажу ванредне напоре у опстанак заједнице, наводи се у саопштењу Аутономног женског центра.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *