Baklava – neizostavna poslastica na bajramskoj slatkoj trpezi

Baklava – neizostavna poslastica na bajramskoj slatkoj trpezi

Za pripremu baklave potrebno je istopiti 250 grama maslaca sa malo ulja. Debljina kora nije bitna za baklavu, ali je važno da ne budu žilave.

Ja sam za baklavu ovde pripremila orahe i tarhanu. Ovo je tradicionalni, starinski recept za spremanje baklave. Tarhana se pravi od žumanaca i brašna i to se natire, dok ne dobijemo sitne mrvice i preko noći se ostavi da se osuši. Od nje baklava malo bolje naraste i malo bolje upije saft. Ja u ove „posebne“ baklave dodam i malo pečenog lešnika, samo da bi malo zamirisalo.

Ne volim neke druge dodatke, poput muskantnog oraščića, suvog grožđa i slično, jer to više ne bi bila ta baklava. Postoje još uvek žene koje same suču kore za baklavu, na taj neki starinski način, ali i one koje prave baklavu samo sa tarhanom. Nikada nisam probala tako da je pravim, jer meni baklava nije baklava bez oraha – kaže Čeba Hodžić.

Prvih šest kora slaže bez nadeva, svaku četvrtu presipa orasima, a poslednjih šest služe da lijepo prekriju pleh. Na kilogram kora ide kilogram oraha, složenu baklavu siječe skalpelom, a zatim preliva istopljenim vrelim maslacem.

Kada slaganje baklave bude pri kraju, uključim rernu na 250 stepeni da se zagrije. Kad ubacim baklavu smanjim na 150 stepeni i pečem oko sat i po vremena. Zapravo, po promeni mirisa maslaca ja procjenjujem da li je baklava pečena. Kad se baklava lijepo peče, odnosno „suši“, maslac ima prijatan miris. Čim počne da mijenja miris i pecka za oči, baklava je onda pečena – opisuje.

Za dobru baklavu je važno da bude dobro pečena, ali i dobro zalivena. Na dva kilograma šećera potreban je litar i 600 mililitara vode. Topla baklava se preliva hladnom agdom.

Agdu nakon ključanja kuhamo još nekih 12 minuta. Ne treba kuhati duže da ne bi bila prejaka, a ako je kuhamo manje biće žitka i onda onda bi kore previše omekšale, ne bi bile ovako lijepo hrskave. Nakon prelivanja, na desetak minuta nekim drugim plehom prekrijem baklavu, kako bi bolje upila saft i kore malo omekšale. Baklava što duže stoji to je ukusnija. Ona ne može da se pokvari jako dugo, a sad od te agde zavisi da li će se ušećeriti. Zbog toga na kraju i dodajemo nekoliko kriški limuna – otkriva Čeba.

Baklavu je najbolje služiti uz kafu. Uprkos brojnim tortama i kolačima, baklava na slatkoj bajramskoj trpezi i dalje zauzima centralno mjesto.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци