Берба малине у пријепољском крају – Предраг Гојак очекује добар род и цену ове године

Берба малине у пријепољском крају – Предраг Гојак очекује добар род и цену ове године

У нижим пределима пријепољског краја берба малине се већ захуктава, док се у планинским селима почетак бербе очекује наредне недеље. Ако временске прилике послуже, произвођачи, али и берачи  ће ове године, судећи по цени, наплатити мукотрпан рад. У малињаку Предрага Гојака у Калдрми, почело је треће брање, а ове године нада се да ће убрати више од пет тона малине.

На око 50 ари земље, Предраг Гојак је пре шест година посадио 8.000 хиљада садница малине. Претходних година, производњу су обележиле осцилације у цени и неповољне временске прилике, а само гајење малине захтева велику посвећеност, рад и улагања.

Неко гради куће и станове, ја сам хтео да гајим биљке и од тога да направим приход. Требало је издржати, али сам био свестан да као и у свакој пољопривредној производњи, тако и у малинарству мора бити осцилација. Малина је девет месеци посао, не као што неки мисле да је то два месеца бербе. Притом то постаје све захтевнији посао, време и клима се мења, тако да много је захтевно и није тако једноставно и лако – прича Предраг Гојак зашто је почео да се бави производњом малине.  

Иако је почетна  цена малине ове године већ прешла 500 динара, произвођачи напомињу да су и улагања, односно ђубрива и заштитни препарати скупљи и до 80 одсто.

За сад је солидно, мислим да ће цена ићи на горе, пошто је мања понуда малине ове године и очекујем солидну цену – каже Гојак.  

Недостатак берача у претходне две године био је један од проблема са којим су поједини произвођачи кубурили, али не и наш домаћин. Ове године у берби је једанаесторо берача који од јутра до мрака пуне гајбе малином.

Имам сталне раднике, флексибилно им је радно време, ко не може да издржи на сунцу иде да одмори. Бере се из ране зоре до мрака тако да немам проблема. Плаћам по килу, тако већ неколико сезона тако радим и сви су задовољни – истиче овај произвођач.

Најмлађа у малињаку је Јована Мандић. Већ трећу годину, двадесетак дана летњег распуста проводи у берби. И Јованина мама која такође, годинама бере малину каже да није лако, али да може лепо да се заради и употпуни буџет пред септембар када  почиње школа и припрема зимнице и огрева.  

Како би на што природнији начин ђубрио малину, траву из малињака, али ону које комшије из суседних ливада покосе и остатке биљака из вртова складишти у посебно ограђен простор и прави компост који касније баца и узоре у засадима.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци