Берба органске купине у домаћинству Пејовић – задовољни родом и ценом

Берба органске купине у домаћинству Пејовић – задовољни родом и ценом

Наш домаћин Бојан Пејовић, пре три године је подигао засад органске купине сорте трипл краун, односно трострука круна, која се, како каже, показала као веома отпорна и родна.

Парцела се налази на око 20 ари, тренутно је засађено око 600 садница купина. Трећа је година брања, требало би да буде пун род. Претходне две године успели смо само да покријемо трошкове које смо имали, док се ове године надамо добром роду, али видећмо како ће бити. Углавном обрађујемо  супруга, ја, отац и мајка, ту је и наше двоје деце, понекад притекну и комшије у помоћ и углавном постижемо све – прича произвођач купине Бојан Пејовић.

Истиче да је целокупно имање од шест хектара земље, на ком су засади и домаћинство његове бабе по мајци, која је како каже и покретач свега. На ове речи, спремно се у разговор укључује и осамдесетседмогодишња бака Марица Боловић.

Ево му имања и види како је… Све има и шта је постигао млад. Јесте му и отац радник и он је и снаја и шћер. Све је добро. Баба је рат и одох горе да кажем да сам победила – поносно каже бака Марица.

Доста труда и рада уложено је у подизање и одржавање засада, почев од садница, система за наводњавање, опреме за обрађивање и прихрану купине. Од свега је, кажу, најважније да се виде резултати тог труда и да се посади колико може да се постигне.

Волела бих да овако настави, ово оволико урадити је довољно, јер сви раде. Можда мало да прошири, колико да допуни што не може плата. И то што радим није ми тешко кад знам да су ми сви здрави и успешни и шта више да пожелим задовољно нам прича, Бојанова мајка, Гордана Пејовић.

Узгој органске купине захтева више посвећености, прихрану органским ђубривом и мање третирање заштитним препаратима. Род је неизвеснији, али је откупна цена већа за 30 одсто у односу на конвенционалну.

За купину првенствено морају да се испуне одређени услови. Не подноси велике жеге и сунце. Ови претходни дани са високим температурама, направили су приличну штету, али надам се да ће се време стабилизовати и да ће бити кавалитетнији род. Неопходна би нам била мрежа, односно систем заштите од града и сагоревања од сунца, али видећемо за даља улагања каква буде цена купине. За сад смо задовољни са сарадњом са ЕС Комерцом, углавном имамо њихову стручну помоћ, а и ми се трудимо да буде што бољи квалитет купине коју предајемо – објашњава Бојан Пејовић.  

Будућност и перспективу у гајењу купине наш саговорник види у умереном улагању, праћењу потреба тржишта, али сопствених могућности и за сада као додатном послу и приходу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *