Биланс “саобраћајки” у Пријепољу: За четири године 392 незгоде и 13 погинулих

Биланс “саобраћајки” у Пријепољу: За четири године 392  незгоде и 13 погинулих

У периоду од 2016. до 2020. године на путевима општине Пријепоље регистроване су 392 незгоде, у којима је 13 особа изгубило живот, подаци су Агенције за безбедност саобраћаја. Најчешће жртве саобраћајних незгода су возачи и путници у путничким аутомобилима.  Такође, Општина Пријепоље је међу општинама у чији се буџет сваке године сливају велика средства на основу наплаћених новчаних казни за прекршаје и привредне преступе предвиђене прописима о безбедности саобраћаја на путевима.

У извештају Агенције за безбедност саобраћаја о стању безбедности саобраћаја у општини Пријепоље за последње четири године, наведено је да је у 190 саобраћајних незгода било настрадалих, од 392 укупно. Од 13 погинулих особа, осам су возачи и путници у путничким возилима, што чини чак 62 одсто од укупног броја. Живот су изгубила четири пешака, а међу настрадалима је и троје деце, док је 22 повређено. Због свог географског положаја Пријепоље спада у веома транзитне општине због чега су неопходне појачане превентивне мере и едукација из ове области.

Од казни наплаћених за непоштовање саобраћајних прописа  на пријепољским путевима, буџет општине је у 2019. увећан за 15.400.000, а у 2020. години за 13.700.000 динара јер се ова средства уплаћују у буџет Републике Србије у износу од 70 одсто, а 30 одсто припада буџету јединице локалне самоуправе на чијој територији је прекршај учињен.

Програмом Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Пријепоље, предвиђено је да се 50% средстава користи за поправљање саобраћајне инфраструктуре, а друга половина за унапређење саобраћајног васпитања и образовања и превентивно–промотивне активности из области безбедности саобраћаја на путевима. У 2021. години је од ових средстава набављен дрегер за утврђивање присутности наркотика за потребе Полицијске управе, ранчеви за ђаке прваке, док је у току набавка остале опреме, међу којом су и два упозоравајућа радара за мерење брзине, заштитне ограде за школе, као и сигнализација на мосту – рекао нам је Драгиша Ракоњац из општинске службе за буџет.

Општина Пријепоље је у ранијим годишњим извештајима Агенције оцењена као општина у којој се новац трошио ненаменски, јер осим што су велики износи опредељивани за крпљење ударних рупа, општина није подносила извештаје Агенцији за безбедност саобраћаја па трошење ових, значајних средстава, често и није било транспарентно.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци