Бјелопољци најбољи на шаховском турниру за слепе и слабовиде

Бјелопољци најбољи на шаховском турниру за слепе и слабовиде

Међуопштинска Организација савеза слепих Србије организовала је у Пријепољу традиционални Међународни шаховски турнир тромеђе за слепе и слабовиде особе. На ово такмичење пријавиле су се екипе из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Циљ Међунардног шаховког турнира нису награде, истичу они који су дошли, већ пре свега дружење, забава и пријатељство. Правила у шаху за слепе и слабовиде оосбе иста су као и за особе без оштећеног вида, али се приликом игре користе специјалне табле које су рељефне.

На овом турниру имамо пријављених шест екипа. Дошли су из Горажда, Бијелог Поља, Пљеваља, Ужица и Пријепоља – каже Мирослава Шапоњић, председница МОССС Пријепоље.

Секретар Љубо Ратковић додаје:

Ово је традиционално такмичење преко 40 година. Имамо велики број играча, с тим што је ово такмичење екипно, где учествују по два такмичара.

Пре почетка званичног дела такмичења, секретар Ратковић симболично је повукао неколико потеза са председником Општине Пријепоље Драгом Попадићем. Општина Пријепоље је и покровитељ такмичења.

Општина Пријепоље подржава све добре и лепе активности, тако да ћемо то наставити и у будућности  да помажемо свима којима је помоћ неопходна – обећава Попадић.

Почетак такмичења званично је прогласио председник Савеза слепих Србије Милан Стошић, коме су ови турнири прилика да се укаже и на проблеме са којима се суочавају слепи и слабовиди.

Шах је изузетно популаран међу слепима. Томе у прилог говори и податак да је репрезентација Србије у шаху ове године постала европски првак. Што се тиче ових турнира, ово је једна од згодних прилика за дружење и такмичење, али је и прилика да се размене искуства и истакну неки проблеми. Ми имамо читав низ неких проблема, пре свега у областима образовања, запошљавања, инклузивог образовања. На овај начин желимо да анимирамо оне који доносе одлуке да раде у циљу превазилажења тих проблема. 

Прво место заузела је екипа из Бијелог Поља, друго место екипа из Пријепоља и треће екипа из Горажда.

Подели на мрежама

Повезани чланци