Друштво

,

Пољопривреда

Богдан Досковић: Чести нестанци струје за моје козе су катастрофа

На скоро хиљаду метара надморске висине, у селу Звијезд, према речима Богдана Досковића, нестанак струје је толико честа појава да услови за живот постају готово немогући. Богдан је надалеко чувени произвођач сира од млека коза расе француска алпина, а према његовим речима, чести нестанци струје онемогућавају мужу, што прети да угрози стадо.

Све чешће, паљење светла у домаћинству Досковић не подразумева да ће засветлети и сијалица, и Богдан Досковић приликом провере осигурача, све чешће констатује да нема једне фазе. За рад уређаја у домаћинству Богдан не брине много, али га брине што не може да користи музилицу кад нестане струје, а помусти 100 коза ручно готово да је немогуће.

Кад ја музем козе, ако не може да ради дупликатор, могу да проспем млеко. Овде се ради о високомлечним козама и долази до упала, долази до маститиса, ту нема лечења и остајем без најбољих грла. За моје козе, велика млечност у случају нестанка струје је катастрофа – објашњава Богдан.

Колико год често да нестаје струје, Богдан не може да се навикне нити да предвиди кад би то могло да се деси.

Доста пута, нити има ветра, нити има неког невремена, струје нестане из чиста мира. А понекад кад дуне ветар, нестане нам једне фазе. Мени су и дупликатор у млекари и музилица су на трофазној струји, тако да не могу да раде. Овде има доста стубова од струје што их држи жица да не падну. Обраћао сам се Електродистрибуцији усмено, писмено и телефоном, као и општинској управи, међутим, они немају ни намеру ни слуха да помогну – жали се  Богдан.

Да би село и његова производња надалеко чувеног сира опстали, сматра да надлежни морају бити озбиљнији у решавању овог проблема.

Узгојем коза Богадан се бави већ 12 година, а за сир који производи добитник је бројних награда. Његово стрпљење је на измаку, јер не може да прихвати чињеницу да у 21. веку он брине о стварима које је требало давно да буду решене.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *