БОШ – шест година подршке цивилном друштву у приближавању ЕУ

БОШ – шест година подршке цивилном друштву у приближавању ЕУ

Београдска отворена школа уз подршку Kраљевине Шведске већ шест година кроз пројекат „Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији“ подржава активније учешће организација цивилног друштва и медија у процесу европских интеграција. Kолико се друштвенополитичка ситуација променила и колико је Србија одмакла на свом европском путу од почетка реализације пројекта сумирали смо са координаторима овог програма Бојаном Џуловић и Браниславом Цветковићем.

У прве три године БОШ је подржао 35 организација цивилног друштва и медија из 17 градова у Србији, међу њима и ТВ Форум, и кроз финансијску подршку, тренинге и студијске посете унапредио њихово укључивање у процес приступања Србије Европској унији. Иако су циљеви пројекта остали исти, унутрашња и политичко-економска ситуација у Европи се битно променила.

Пројекат је тада писан у једном склопу ентузијазма и еврофанатичности читавог друштва, међутим шест година након пројекта видимо да је ентузијастичност спала, да је процес интеграција успорен колико год и Брисел и Београд покушавали да га на неки начин оживе и убрзају. Без обзира на то колико људи желе и мисле добро о читавом процесу европских интеграција, БОШ ће наставити да подстиче цивилно друштво да учествује у реформском процесу  кроз овај и наредне пројекте које ћемо спроводити – истиче Бранислав Цветковић из Београдске отворене школе.  

У претходне две године  програм се реализује са 11 организација цивилног друштва и медија који су препознати као покретачи промена и кључни актери да процес европских интеграција приближе грађанима, нарочито на локалу.

Сви смо нажалост, свесни да медијска слика у Србији није баш најсјајнија и због тога је јако битно да мали локални медији буду подржани. Ми већ шест година спроводимо пројекат који помаже организацијама и медијима да покажу грађанима зашто је процес европских интеграција важан. Поготово, јер се о овом процесу више не прича позитивно и нажалост имамо никад мању подршку приступања ЕУ. Зато су медији важан канал који треба да промени ту слику и шта ће обичном грађанину, нпр. у Пријепољу значити када Србија постане пуноправна чланица ЕУ -објашњава  пројектна координаторка у Београдској отвореној школи Бојана Џуловић.

Пандемија корона вируса у претходне две године у великој мери је утицала на рад невладиних организација у Србији, а нови изазов је криза изазвана ратом у Украјини, јер многи донатори мењају програме и начине подршке цивилном сектору на Западном Балкану.

Ми још увек са сигурношћу не можемо да тврдимо како ће се рат у Украјини одразити и на положај цивилног сектора и однос са донаторима. Оно што је важно је да је помоћ међународне заједнице јако битна и да је била константна последњих двадесетак година  и нема неких назнака да ће бити промена у неком догледном периоду. Мислим да ћемо о томе моћи да причамо так када се ситуација у Украјини стабилизује и када видимо неки дугорочнији план моћи ћемо да говоримо о чињеницама – додаје Бојана Џуловић.

Партнерство цивилног друштва и јавних власти у предприступним преговорима и даље су кључни у унапређивању јавних политика и усвајању европских стандарда и вредности на путу ка Европској унији.

Подели на мрежама

Повезани чланци