Председник БНВ Есад Џуџо: Образовање на матерњем језику је уставно право

Председник БНВ Есад Џуџо: Образовање на матерњем језику је уставно право

План Бошњачког националног вијећа је да целокупна настава на босанком језику од наредне школске године заживи у првом и петом разреду основних школа, како би кроз четири године постепено обухватила ђаке бошњачке националности свих разреда.

И Устав и школски закони познају двије варијанте мањинског образовања – једна је варијанта целокупна настава на језику мањине, а друга да ти ђаци избором родитеља изучавају изборни предмет Босански језик са елементима националне културе. Такво искуство имамо у готово свим школама у Пријепољу и Прибоју. Циљ нам је да у Пријепољу у свих седам матичних основних школа примјенимо модел који смо на једном великом експерименталном узорку већ потврдили као добар у Основној школи „Светозар Марковић“ у Бродареву – објашњава председник Бошњачког националног вијећа Есад Џуџо.

Целокупна настава на босанском језику се за 30% разликује од постојећег наставног плана и програма.

Сви наставници који предају општеобразовне наставне предмете дужни су да полажу испит о познавању босанског језика да би могли да предају нпр. физику, хемију, биологију, итд. Државни универзитет у Новом Пазару има тај центар и комисију која даје такву врсту сертификата. Имате, дакле, варијанту да деца изучавају 100% свој језик кроз наставни предмет Босански језик и књижевност – од Хумачке плоче, до Кулина Бана, Ћамила Сијарића, Хусеина Башића… Имате Српски језик и књижевност, као нематерњи, гдје дјеца кроз два часа недељно обрађују градиво из тог предмета. Постоје додаци за групу националних предмета: Свет око нас за први и други разред, Природа и друштво за трећи и четврти, музичка и ликовна култура и историја. Слично је и за средњу школу – прецизира Џуџо.

У Тутину, Сјеници и Новом Пазару деца бошњачке националности у наредну школску годину ће се по аутоматизму уписивати у наставни програм на босанском, осим ако родитељи не буду захтевали другачије.

У Пријепољу ћемо задржати анкету, односно изјашњавање родитеља, јер се први пут примењује модел целокупне наставе на босанском. Тамо је већ шест генерација и од септембра ће бити седма, тако да није више неопходно додатно изјашњавање родитеља о свом матерњем језику. Већ од наредне школске годне и у Пријепољу ће упис ићи по аутоматизму, јер нико српску дјецу у Санџаку не пита на ком ће језику да слушају наставу, већ их по аутоматизму уписује на наставу на српском – образлаже председник Бошњачког националног вијећа Есад Џуџо.

Он је овом приликом најавио велики родитељски састанак, који ће бити одржан у Новом Пазару, где ће представници Савета Европе и Министарства просвете са родитељима разговарати о предностима образовања на матерњем језику. Он додаје да сви родитељи у Пријепољу одговоре око наставе на босанском језику могу потражити у Подручном уреду Бошњачког националног вијећа у свом граду.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *