Брали малину, а обрали бостан – суноврат малинарства у Пријепољу (ВИДЕО)

Брали малину, а обрали бостан – суноврат малинарства у Пријепољу (ВИДЕО)

Иако је за килограм свеже малине у појединим трговинама потребно и до хиљаду динара, произвођачи су добијали највише 220 динара за најквалитетније сорте. У нашем крају виламет је плаћан 200 динара. Рачуница је више него јасна и указује да је црвено злато изгубило сјај, а након прошлогодишње рекордне цене, малинари још увек не знају шта их је снашло.

Један од највећих произвођача малине у пријепољском крају Миливоје Ћировић половином априла гостујући у емисији Форум ТВ Форума, на питање која би откупна цена малине за предстојећу сезону била задовољавајућа, каже:

Ја мислим да би реална цена требало да буде 400 динара.

Нажалост, цена коју су понудили хладњачари дупло је мања. Малинари су на коленима.

Нисам срео весела човека из бранше малине. То је све љуто, катастрофа. Нема више да седнемо па да попричамо као људи – примећује Ћировић.

Није Миливоје ни обрао сву малину, није имао рачуна. Од две парцеле под засадима предао је око 3 тоне малине.

Нешто сам наплатио, али мислим да ће то бити све, да се цена неће повећавати. Сви се надају, али ја чисто сумњам да ће бити 300 динара. Радио сам џабе годину дана, ништа зарадио нисам, ни за киселу воду. Хајде што је ова година лоша, него нисмо сигурни ни шта ћемо догодине да радимо.

Дугогодишњи малинар није оптимистичан, иако је већ био сведок неколико преломних сезона, када је опстанак малинарства био доведен у питање.

Ко може фамилијарно да ради, па нешто може и да остане. А иначе ако се плаћају дневнице са овом ценом нема ништа. Коси све, засади кукуруз и бежи у иностранство преко границе, да нас више не замајавају, барем ове младе, а ми стари – у кућу – каже Миливоје.

Како је могуће да је цена килограма малине у маркетима скоро пет пута скупља од откупне цене, Миливоје коментарише:

Ништа не знам да вам објасним, мафија ту нека ради. Обичан сељак страда, бори се, мучи се, трчи, ради…и на крају ништа. Нико да нас насаветује шта да радимо, да ли да радимо или не радимо. Ако идеш у понор једну, другу, трећу годину… онда шта си урадио. Купиш конопац од тих пара, ништа више.

Процењује се да је претходне године у општини Пријепоље са око 250 хектара засадаубрано око 2.500 тона малине и приметно је да принос из године у годину опада. Што се тиче цене, претходне године килограм малине је достигао рекордних 510 динара, док је 2021. године откупна цена била 420 динара. Најприближнија овогодишњој цени била је она из 2020. године, када се килограм малине откупљивао за око 220 динара. Међутим, малинари кажу да су од тада трошкови производње скоро дуплирани.

Подели на мрежама

Повезани чланци