Бранко Томашевић на Међународни дан особа са инвалидитетом: Незапосленост највећи проблем

Бранко Томашевић на Међународни дан особа са инвалидитетом: Незапосленост највећи проблем

Бранко Томашевић болује од церебралне парализе од рођења. За њега највећи проблем представља незапосленост јер већ четири године од када је завршио Економски факултет нема сталан посао.

То је један од јако великих проблема. Прво, недостају вам финансијска средства. То одмах утиче на ваш ниво самосталности. Свима данас недостаје новац за функционисање. Особе са инвалидитетом, по Закону би требало да имају предност при запошљавању. Међутим, нажалост има много негативних примера да послодавци, не кажем да је из зле намере, више је то из незнања, више воле да плате пенале него да запосле особе са инвалидитетом. Наравно, има и светлих примера, али када узмемо целу слику може то много боље и мора много боље него што је овде код нас – каже Бранко Томашевић.

У мере активне политике запошљавања које спроводи НСЗ у Пријепољу од почетка године уз финансијску подршку укључено је 30 особа са инвалидитетом за шта је издвојено око 6,7 милона динара. Ту су и програми нефинансијске подршке.

Кроз те програме, разне врсте едукација, информисања, мотивације особа са инвалидитетом укључили смо 102 особе са инвалидитетом. Такође напомињем да су до краја године отворена још два посебна јавна конкурса која су намењена особама са инвалидитетом. То су јавни конкурс за подршку запошљавању особа са инвалидитетом под посебним условима и јавни конкурс за субвенцију зараде особа са инвалидитетом које немају радног искуства. Позивам све послодавце који имају потребу за запошљавањем особа са инвалидитетом да искористе ова два јавна позива која су отворена, да конкуришу и запосле особе са инвалидитетом – истиче директорка Филијале НСЗ у Пријепољу Ана Пејовић.

Особе са инвалидитетом свакодневно се сусрећу и са бројним другим проблемима и изазовима.

Ту су, пре свега, физичке баријере али и многе друге препреке.

Многе установе, да не кажем скоро све, али огроман број њих су неприступачне за људе са хендикепом. Ево размислите мало у коју установу можета сами ући у колицима. Значи ако неко треба да вам помогне да бисте ушли та установа самим тим је неприступачна. Доста права које особе са хендикепом имају, не знају за то. И мени се то доста пута дешава. Буквално треба неко да ти каже из већег места ко је више упознат. То је лоше – сматра Бранко.

Бранко сматра да свест јавности игра кључну улогу, јер су предрасуде у ставовима према инвалидности веома честе.

Морамо једноставно схватити да особе са хендикепом живе поред нас и да они ништа не траже више од осталих. Они једноставно траже да им се помогне у оном делу где нису у могућности да испрате остале. Они то једноставно траже да би били једнаки са осталима или макар приближно једнаки.

Улога медија је велика, али није довољно да се само једном годишње сетимо особа са инвалидитетом.

Морамо негде чак и бити досадни, да знају људи да ми постојимо, да знају да имамо озбиљне проблеме у месту у коме смо одрасли и у ком живимо – закључује Бранко Томашевић.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *