Буди и ти херој – ватрогасци показали хуманост на свој дан

Буди и ти херој – ватрогасци показали хуманост на свој дан

Акцијом добровољног давалаштва крви припадници и припаднице ватрогасно спасилачког батаљона Пријепоље почели су обележавање Дана сектора за ванредне ситуације. Своју хуманост на редовној акцији показало је 17 ватрогасаца спасилаца из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, као и остали редовни даваоци крви из Пријепоља.

Под слоганом „Буди и ти херој“, у периоду од 11. до 17. септембра, Сектор за ванредне ситуације низом манифестација хуманитарног карактера обележава свој дан. Прва у низу активности била је акција добровољног давалаштва крви за коју се пријавило 17 припадника и припадница ватрогасно спасилачког батаљона Пријепоље.

Ватрогасци спасиоци су познати по својој храбрости и солидарности, а често ризикују своје животе како би побољшали безбедност становништва. Зато је било и очекивано да се велики број њих одазове данашњој акцији.

Ватрогасци спасиоци, као што добро знате, ризикују своје животе помажући у свим ситуацијама грађанима Републике Србије али и других суседних држава. Ова акција добровољног давалаштва крви није прва на којој ватрогасци показују своју хуманост, јер велики део њих крв даје и поводом Дана министарств унутрашњих послова – каже командант ватрогасно – спасилачког батаљона Пријепоље Душко Матијевић.

Акцију добровољног давалаштва крви заједнички организују Црвени крст Пријепоље и Служба за трансфузију крви Опште болнице Ужице сваког другог уторка у просторијама Националне службе за запошљавање. Ово је била редовна акција на којој су осим ватрогасаца, своју хуманост могли да покажу и други суграђани и суграђанке.

Овим путем желим да се захвалим ватрогасцима који су данас дали крви, али и свим нашим осталим суграђанима и желим да апелујем на све да се сваког другог уторка у што већем броју одазивају нашим акцијама – каже Миланка Ћубић из Црвеног крста Пријепоље.

Осим добровољног давалаштва крви Ватрогасно-спасилачки батаљон Пријепоље je поводом свог дана припремио и бројне друге активности које ће се реализовати током ове седмице.

У четвртак ћемо у Основној школи „Светозар Марковић“ у Бродареву одржати јавно-показну вежбу Ватрогасно-спасилачког батаљона Пријепоље, као и тактичко-технички збор возила, справа и опреме коју користе ватрогасци-спасиоци, а биће организован и литерални конкурс за децу прердшколског и школског узраста – најављује Матијевић.

Сектор за ванредне ситуације је основан 17. септембра 2009. године, као јединствена служба за заштиту и спасавање у ванредним ситуацијама. То је уједно и дан када ватрогасци-спасиоци обележавају крсну славу, Пресвету Богородицу Неопалиму или несагориву купину, заштитницу ватрогасаца.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци