Будимир Тешевић: Против сам изградње мини-хидроелектрана у Сопотници

Будимир Тешевић: Против сам изградње мини-хидроелектрана у Сопотници

У Пријепољу се прави простор за нове минихидроелектране, које нису планиране  у постојећем катастру мини-хидроелектрана или Просторном плану оптине Пријепоље. Ради се о локацијама у граничном појасу заштићеног подручја Сопотнице. Њиховој изградњи се противи Еколошко удружење „Пријатељи Сопотнице“.

Јавни увид и слање примедби у писаној форми на Нацрт плана детаљне регулације за минихидроелектране „Липовица“ у Дивцима и „Вир“ у Сопотници са Извештајем о стратешкој процени утицаја плана на животну средину заинтересовани су могли да поднесу до 2. новембра. Утисак председника Удружења „Пријатељи Сопотнице“ Будимира Тешевића након увида у Нацрт плана, је да се више водило рачуна o интересима наручица, него о погубним последицама.

Мини-хидроелектране на Сопотници нису уопште предвиђене катастром градње мини-хидроелектрана у Републици Србији. Постоји један документ где је река Сопотница изузета баш због својих специфичности. Недопустиво је и због тога што река Сопотница има дужину око 2,5 километра, а око километар и 200 метара реке би било у цевима, што значи да Сопотнице више не би било – истиче  председник Удружења „Пријатељи Сопотнице“ Будимир Тешевић.

Због мини-хидроелктрана радиће се путеви, потпорни зидови, каже Тешевић и закључује да би све то имало трајне последице на укупан биодиверзитет Сопотнице.

Не може кајгана да се направи, а да се јаја не полупају. Не могу да направе прилазне путеве, не може се дислоцирати река и добити одређени пад, да се река не уведе у цеви. Не може се направити пут, да се потпорни зидови не направе. То би личило на једно огромно градилиште кад се све то буде завршило: без воде, без људи, живог света око те реке, јер апсолутно је немогуће да риба функционише у тим условима и да пролази кроз цеви – закључује Тешевић.  

Због свега наведеног, став Удружења „Пријатељи Сопотнице“ је непоколебљив.

Еколошко друштво „Пријатељи Сопотнице“ и грађани села Сопотнице су апсолутно проитв градње и ми ћемо користити сва законом дозвољена средства да спречимо градњу. Ако не дај Боже буде требало, ми ћемо будућност нашег села бранити и својим телима. Нећемо дозволити да се на Сопотници ништа ради, јер је ефекат материјални који се добија тиме много мањи од онога што би се урушило и последице које би настале по животну околину и по село уопште.

Јавна седница Комисије за планове Скупштине општине Пријепоље је прилика да сви други заинтересовани искажу своје незадовољство. Почетак Јавне седнице заказан је за петак у 13 сати у  Дому култруе у Пријепољу.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *