Цегер у руку или „два динара друже“

Цегер у руку или „два динара друже“

У пластичним кесама Пријепољци и Пријепољке носе храну, лекове и свакодневне намирнице, од којих су многе опет упаковане у пластичну амбалажу. О штетности пластике прича се деценијама, а први кораци на смањењу њене употребе у Србији, али и Пријепољу постали су видљиви прошлог априла, када је почела наплата пластичних кеса. Данас је ово постала пракса у многим маркетима, што грађани и грађанке Пријепоља подржавају. Како кажу, већина има навику да све што купи ставља у пластичне кесе, иако знају колико су штетне. Ипак има и оних који се труде да их што мање користе и увек уз себе имају цегер.

Да систем наплате утиче на смањење употребе пластичних кеса, пример је Немачка у којој је њихова употреба смањена за 1,3 милијарде комада, што потврђује и суграђанка из Велике Жупе, која годинама живи у овој земљи.

Ја увек имам цегер. Овде људи имају лошу навику да кад купе жваку, ставе је у пластичну кесу. У Немачкој тога нема. Кесе су јако скупе и зато се ретко користе. То људи морају и овде да осете како би променили начин размишљања.

Наплата кеса уведена је под притисцима Министарства екологије, са циљем смањења њихове употребе и тиме очувања животне средине, рекли су нам власници пријепољских радњи. Цена кесе варира од динар и по до пет динара. У ретким трговинама које још нису почеле да наплаћују кесе, кажу да се о томе итекако размишља и да је то неизбежно.

Коришћење пластичних кеса биће забрањено у Београду од 1. јануара 2020. године док је Влада Војводине увођење забране пластичних кеса и производа за једнократну употребу предвидела до краја наредне године. Оправданост ових одлука, које су у складу са одлуком Европског парламента о забрани коришћења пластичних кеса и производа за једнократну употребу до 2021. године, огледа се у подацима да грађани Србије у просеку троше седам пластичних кеса дневно, тако да се у току године у нашој земљи употреби две милијарде кеса. Просечно време коришћења једне кесе је 12 минута, док је за њену разградњу потребно минимум 400 година. На велику употребу и штетност пластичних кеса указано је и у оквиру програма Млади су закон Министарства омладине и спорта, у оквиру кога је осмишљен слоган „Боље цегер у руци него кеса на грани“.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци