„Ћетенија уз пјесму и игру“ трећи пут у Пријепољу

„Ћетенија уз пјесму и игру“ трећи пут у Пријепољу

Припрема ћетеније је почела дан раније, припремом свих неопходних састојака за успешно справљање овог традиционалног слаткиша, у коме је уествовало 7 жена.

Спремамо ћетенију од три килограма шећера, 750 мл воде и три лимуна. Сад је већ та смеса скоро готова, добила је боју карамеле, па ћемо ускоро да је сипамо у тепсију која је претходно добро подмазана уљем и ту масу скупљати варјачама. Тако је и хладимо, све док се та смеса не буде могла подићи на руке – објашњава главна мајсторица Џева Мезилџић.

Мешајући шећерну масу жене су се уз песму и анегдоте присећале времена када се ћетенија често правила.

Онда се није толико често ишло ни у кафиће ни нигдје, па онда да би било мало више забаве, зими смо се сакупљале и правиле ћетенију. Није тад ни било оволико слаткиша као сад, па је то посебно за дјецу била изузетна посластица. Окупило би се доста жена, које би уз пјесму и смијех направиле ћетенију, па би се онда она исјекла и подијелила свима – приповеда Мелка Хаџагић, једна од седам жена које су учествовале у спремању ћетеније.

Када је шећерна маса била довољне густине, мајсторице су наставиле њено обликовање и растезање рукама док није добила златну боју, а затим су је ставиле у претходно испечено брашно и кренуле са мешењем. Убрзо је ћетенија добила своју препознатљиву кончасту структуру, након чега је исечена и послужена гостима.

 

Сви који су пробали ћетенију рекли су да је њен укус специфичан и да се не може лако поредити ни са којим другим слаткишем, а да су је овом приликом жене направиле јако добро.

Много ми је драго да су наши суграђани и суграђанке препознали специфичност ове манифестације са пуним колоритом и нечега препознатљивог када је реч о урбаној култури Бошњака – истакао је организатор и уредник програма бошњачке културе Дома културе у Пријепољу Ибрахим Аличковић.

Аличковић каже да ће следећи корак бити подношење захтева да се ћетенија уврсти у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа, али и да искусне мајсторице подуче младе припремању ове традиционалне посластице. Манифестација „Ћетенија уз пјјесму и игру“ је одржана уз подршку Министарства културе и информисања.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *