Корона вирус

,

Образовање

Четири ђака ОШ „В.П. Валтер“ у кућној изолацији због контаката са зараженом особом

Од почетка школске године у основним и средњим школама широм Србије регистровано је 108 ђака позитивних на корона вирус. У две пријепољске основне школе, које смо посетили, ђаци се придржавају препоручених мера. За сада нема званично потврђених случајева инфекције, али има ђака који због епидемиолошких контатката наставу прате од куће.

Од 1. септембра уласком у школско двориште деца су у обавези да носе заштитне маске и да се придржавају свих прописаних мера које налаже епидемиолошка ситуација изазвана корона вирусом. По процедури дезиинфекциона средства обезбеђује школа, док је набавка маски у обавези родитеља.

Наши ученици то апсолутно поштују. Нисмо имали случајева да деца не желе или избегавају обавезно ношење маски. Спорадично се дешавало , код млађих ученика, да евентуално забораве маску али то регулишемо маскама обезбеђеним за наше раднике тако да то апсолутно није проблем, да им изађемо у сусрет ако је забораве или им маска испадне па је заменимо за нову. То стварно није проблем – каже директорка ОШ „Милосав Стиковић“ Тања Трипковић.

Директор ОШ „Владимир Перић Валтер“Милинко Мићовић каже да је у ову школу скоро долазила инспекција.

Ја сам заиста фасциниран, јер сам мислио да деца неће поштовати ношење маски али они су стварно одговорни. Искрено, нисам се надао. Инспекција је била. Улазили су у неколико ученица и контролисали али није било детета без маске на лицу.Оно што је до нас, ми то поштујемо и за сада је све у реду – каже Мићовић.

Судећи по доступним подацима о броју ученика и запослених у Србији код којих је потврђена инфекција од почетка школске године, преношење вируса корона у школској популацији веома је мало захваљујући управо редовном ношењу маски. У основној школи „Владимир Перић Валтер“ четири ђака налазе се у кућној изолаци због контаката са позитивним особама.  

Нико од наставног особља није заражен. Било је спорадичних одлазака на боловање али су се они вратили на посао. Али имамо контаката ученика са зараженом особом, односно особом позитивном на корона вирус. То нам одмах јављају из Завода за јавно здравље Ужице. Кажу именом и презименом који ученици су били у контакту и да у нредних 14 дана неће ићи у школу, док траје изолација, а након тога следи њихово тестирање. Ти ђаци одмах прелазе на онлајн наставу, односно прате наставу на одабраној платформи од куће и на тај начин се одвија настава – каже Милинко Мићовић.

Месец и по дана од почетка школске године ђаци и запослени већ су се навикли на нови начин рада.

Трудимо се да у овој ситуацији наш рад подигнемо на много већи ниво и да у овим околностима, колико радимо са децом, покушамо да им дамо што више. Колеге су заиста ангажоване, пуно раде, користе платформу коју школа има у оквиру свог школског сајта, посебно намењену за електронско учење, тако да су максимално ангажовани, а и деца у приличном броју. Мада, због разно разних околности има спорадичних случајева да деца због лошег интернета нису у могућност да то испрате на адекватан начин. Али воља, жеља и труд постоје код свих – истиче Тања Трипковић

По мишљењу епидемиолога, подаци о броју заражених у школама су за сада прихватљиви и очекује се да ће се настава и даље реализовати јер су школе мање ризична места него велики колективи у којима није могуће до краја контролисати спровођење мера.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *