Четири медаље за Србију на Параолимпијским играма у Рију 2016.

Четири медаље за Србију на Параолимпијским играма у Рију 2016.

На Параолимпијским играма у Рију српски параолимпијци су, у понедељак, освојили четрири медаље – две златне и две бронзане. Злата су освојили Борислава Пекић Ранковић и Ласло Шурањи, а бронзе Нада Матић и Митар Паликућа.

На Параолимпијским играма које се у Рио де Женеиру одржавају од 7. до 18. септембра наступа 16 параолимпијаца из Србије. Представнике ћемо имати у стоном тенису, powerlifting-у, стрељаштву, бацању чуња, бацању диска, бацању кугле и бацању копља,  а неки од наших такмичара и такмичарки су и фаворити за освајање медаља. У понедељак су освојене чак четири.

rio-mitar-palikuca
Митар Паликућа

Прву медаљу за Србију је донео Митар Паликућа у стоном тенису, у надметању параолимпијске „класе 5“ у којој се надмећу такмичари у инвалидским колицима. У борби за бронзу Митар је био бољи од Норвежанина Томија Урхауга којег је након преокрета савладао са 3-1 у сетовима. Након тога стигле су још три медаље – злато и бронза у стоном тенису у конкуренцији жена у класи Ф4 за Бориславу Пекић Ранковић и Наду Матић, и злато за Ласла Шурањија у дисциплини тростав малокалибарска пушка 50 метара.

Борислава Пекић Ранковић је до злата дошла против кинескиње Жанг Мијао која је у полуфиналу савладала Наду Матић. Борислава је повела са 1-0 да би кинескиња добила наредна два сета а онда је српска параолимпијка направила потпуни преокрет, са 11-3 и 11-6 решила задња два сета у своју корист, и након сребрних медаља на Параолимпијским играма у Пекингу 2008. и Лондону 2012. године успела да освоји прво параолимпијско злато. На постољу јој се придружила и Нада Матић која је у борби за бронзу савладала британку Сју Џилрој са 3-2 у сетовима, након што је губила са 2-0.

Borislava Peric-Rankovic SRB vs Miao Zhang CHN in the Women's Singles - Cl 4 Gold Medal Match at the Riocentro - Pavilion 3. The Paralympic Games, Rio de Janeiro, Brazil , Monday 12th September 2016. Photo: Thomas Lovelock for OIS/IOC.  Handout image supplied by OIS/IOC
Borislava Peric-Rankovic SRB vs Miao Zhang CHN in the Women’s Singles – Cl 4 Gold Medal Match at the Riocentro – Pavilion 3. The Paralympic Games, Rio de Janeiro, Brazil , Monday 12th September 2016. Photo: Thomas Lovelock for OIS/IOC. Handout image supplied by OIS/IOC

Стрелац Ласло Шурањи је до злата дошао у троставу након не баш сјајног 5. места у класичном гађању. Шурањи је до прве медаље у 15огодишњој каријери дошао са 453,7 поена и тако је, осим освајања првог места, поставио и нови параолимпијски рекорд.

rio-suranji
Ласло Шурањи

Трка на 1500 метара у класи Т13 и њен победник Абделатиф Бака ушли су у анале параолимпизна и спорта уопште. Наиме, у параолимпијској класи Т13, што значи да се такмиче слабовиде особе којима није потребан водич, у трци на 1500 метара Алжирац Абделатиф Бака је победио временом 3 минута, 48 секунди, 29 стотих и поставио нови светски параолимпијски рекорд. Али оно што је привукло пажњу свих светских медија је баш време које је Бака поставио, јер је алжирски параолимпијац успе да истрчи брже од 3 минута и 50 секунди, колико је требало американцу Метју Сентровицу да освоји злато на класичној Олимпијади, одржаној прошлог месеца. И не само то, у овој трци, чак четворица параолимпијаца су остварили боље резултате од олимпијског шампиона Сентровица.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци