Чиме ће се бавити Канцеларија Бошњачког националног већа у Пријепољу?

Чиме ће се бавити Канцеларија Бошњачког националног већа у Пријепољу?

Отварањем овог уреда Бошњачко национално веће жели да свој рад приближи становницима свих општина у којима живе припадници и припаднице ове националне мањине.

Уред БНВ-а отворен је са циљем да информише и едукује Бошњаке у Пријепољу о свим правима која су им гарантована како међународним актима, тако и Уставом и законима Републике Србије, каже стручна сарадница уреда БНВ у Пријепољу Мериса Нуковић, мастер правница по занимању.

Један од задатака уреда у Пријепољу биће и повећање броја ђака укључених у извођење наставе на босанском језику.

Као што знамо, прошле године је комплетна настава на босанском језику кренула у ОШ „Светозар Марковић“ у Бродареву. Један од задатака овог уреда је да се та настава свакако настави у Бродареву, као и да се уведе у друге школе у Пријепољској општини, али и у Прибоју и Новој Вароши – каже члан Бошњачког националног већа Елдин Јејна.

Новоотворени уред Бошњачког националног већа се налази на Тргу ослобођења, између џамије у Вакуфу и Сахат куле. Сви заинтересовани у периоду од 8 до 15 часова моћи ће да се информишу о својим правима, раду Већа и дају конструктивне предлоге за унапређење рада овог тела.

Уставом је гарантовано право на очување посебности, које унутар себе има читав сектар права, а која се између осталог односе и на службену употребу матерњег језика и писма, образовање и информисање на матерњем језик, заштита културних добара, културне и верске посебности итд. Дакле о свим овим статусним и идентитетским питањима грађани Бошњаци ће моћи да се информишу управо у овом уреду и кроз деловање овог уреда – истиче Нуковић.

Поред наставе на босанском језику, у фокусу рада ове канцеларије биће и обнова мусале, јединственог културно-историјског споменика на територији бивше Југославије.

То је отворени моливени простор који је ограђен каменим зидовима отприлике висине два метра. Централни елемент је био михраб, који има свака џамија, као и минбер. Ту се окупљао већи број вјерника, обављао Бајрам намаз, а у љетњим сушним данима се ту учила дова за кишу. Она је постојала све до почетка Другог свјетског рата, након чега је препуштена нехату и немару, да би коначно 1961. године она била изузета из имовине Исламске заједнице Пријепоља. Ми се заиста надамо да ће она у току ове године, као што је и најавио предсједник БНВ Есад Џуџо, а тој идеји је подршку дао и председник општине Пријепоље – каже члан Извршног одбора БНВ др Надир еф. Дацић.

Дацић је истакао да је председник Већа Есад Џуџо добио чврста обећања председника општине Пријепоље Драгољуба Зиндовића да ће општина помоћи у решавању имовинско-правних односа са предузећем Светлост, које је изграђено на територији на којој се налазила мусала и додао да ће обнова овог јединственог споменика у великој мери обогатити туристичку понуду општине.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *