Цмиљановићи по други пут на окупу у Каменој Гори (ВИДЕО)

Цмиљановићи по други пут на окупу у Каменој Гори (ВИДЕО)

Други сабор братства Цмиљановића, одржан у суботу у Каменој Гори у етно домаћинству „Наша кућа Цмиљановић“, окупио је више од стотину Цмиљановића и оних који су са њима повезани породичним везама.  На сабору је представљено допуњено издање  књиге „Цмиљановићи у пријепољском крају“, која је, како је речено на промоцији, споменик прецима, а водиља потомцима.

Цмиљановићи су пореклом из Озринића у Црној Гори, одакле су се преселили у Куче, а одатле, због крвне освете, на пут сеобе пошла су четири брата. Један је остао у Покрајцима код Пљеваља, други стигао до Златибора, а трећи и четврти брат населили су се у Подјевцу у Каменој Гори. Данашњи потомци, окупили су се по други пут да обнове везе и негују традицију.

Данас смо овде сви, без обзира одакле долазили, једни другима род, а циљ нам је исти, боље упознавање и зближавање. Први сабор је био у знаку усвајања симбола, грба и заставе, други сабор у промоцији допуњеног издања родослова „Цмиљановићи у пријепољском крају“ са ликовима и догађајима у претходних 24 године. Предложио сам, а Одбор је усвојио да на следећем сабору оснујемо Удружење Цмиљановића које ће бити хуманитарне природе, да се од прикупљених средстава помогне нашој браћи у случају болести, школовању деце и друго.. истакао је аутор књиге и председник Организационог одбора Велимир Вељо Цмиљановић.

Потомци лозе који живе у Пљевљима, који се презивају Цмиљанић, поклонили су братственицима у пријепољском крају свој родослов са именима мушких и женских потомака и ваучере са попустом за генетско тестирање и утврђивање порекла. Изразили су задовољство што су данас у месту на ком се сусрећу стари преци и данашњи потомци.

Жеља ми је да ови сабори буду настављени и да то заиста буде окупљање свих нас, Цмиљановића, Цмиљанића и Смиљанића из свих крајева, јер смо ми сви једно, славимо исту крсну славу и овај скуп је наша велика побједа, нешто што дугујемо нашим прецима који су часно и поносно корачали кроз нашу историју – рекао је Вељко Цмиљанић из Покрајаца код Пљеваља.

Речима новинара, Буда Симоновића: „Благо гробу што у тами сјаји, кад му свеће пале нараштаји“, Милан Цмиљановић, описао је значај допуњеног издања књиге Цмиљановићи у пријепољском крају.

Тако и ова књига овде представља својеврстан писани споменик нашим Цимљановићима који више нису са нама. Та свећа задушница посвећена њима, али и свећа водиља намењена свим наредним генерацијама, садашњим младима, да се упознају са својим коренима и трасираним путем којим треба ходити, а Цмиљановићи имају да се поносе тим путем којим су ишли у односу на векове – закључио је члан Организационог одбора Милан Цмиљановић.

Највећи број породица братства Цмиљановића налази се у засеоцима Камене Горе, а по неколико домаћинстава је у Скокућу и Ђурашићима. Иако су се потомци расули широм света, Камена Гора се доживљава као база братства.

Ми нећемо дозволити да се та база угаси, увек ћемо гледати да то вратимо овде, да макар знају ови млади одакле потичу па нема везе што не живе овде, да то не забораве ови наши унуци и потомци. Није битно да се се данас веселимо, већ је поента ове наше приче да млађе генерације знају своје претке – нагласио је  Милош Цмиљановић, власник Етно домаћинства „Наша кућа Цмиљновић“ у ком је ове године одржан Сабор.

Уз звуке хармонике и богату трпезу, а они најмлађи уз игру, Цмиљановићи су наставили дружење, упознавање и стварање нових успомена, радујући се већ наредном окупљању, заказаном за три године.

Подели на мрежама

Повезани чланци